Dodik: Srpski narod ne smije dovesti u pitanje 9. januar

Republika Srpska nije genocidna tvorevina jer je nastala prije ratnih sukoba, a srpski narod ne smije dovesti u pitanje 9. januar koji spada u red najvažnijih dana Srba na ovom prostoru, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.,,Ideja o građanskoj Bosni jednaka je ideji o ustaškoj državi u Drugom svjetskom ratu, i to je nešto opasno što mora da se objasni prijateljima Srba", rekao je Dodik.

On kaže da je apsurd da Srpsku i njene predstavnike, koji hoće da se poštuje Dejton, zovu antidejtonskim.

Govoreći o sankcijama koje su SAD uvele njemu i Alternativnoj televiziji i napomenuo da će podmuklim mjerama, poput MMF-a, pokušati da osporavaju da se ide dalje, ali alternativa postoji i neće se slomiti sloboda Srpske.


,,Ja nisam nikada nazvao nikaga na ATV-u da pošalje vijest. Oni kažu da ja uređujem vijesti, a sve su slagali. Zeznuto je kad lažu veliki, onda oni čuvaju tu laž. Nisam na ovoj televiziji čuo nijednu riječ koja je bila antiamerička, bilo je realan prikaz situacije. Ako je koja televizija bila realna onda ste to bili vi", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je lažna informacija da Federacija BiH ima veću prosječnu platu od one u Republici Srpskoj, te je ukazao na rast industrijske proizvodnje.

,,Republika Srpska neće imati problema, računamo da ćemo imati dobru investicionu godinu", rekao je Dodik za ATV i dodao da očekuje povećanje plate.

S druge strane postoji podrivanje, ali i bez toga se, kaže, živjelo do sada, te dodao da će tražiti podršku od prijatelja.

Dodik je ponovio da iz opozicije danas niko nije bio na polaganju vijenaca na Spomenik palim borcima VRS u Banjaluci, ocijenivši da je to više iz mržnje, a ne iz straha.

,,PDP je na poziciji probosanske ideje, a opozicija doprinosi satanizaciji Republike Srpske. Možda sam ja njima dosadio, ali ja sam sve vrijeme dobijao izbore, niko me nije doveo, na prošlim izborima sam dobio najviše glasova, rekao je Dodik.

Istakao je da stranci nisu najveća opasnost, već to da ne dođu izdajnici spremni da potpišu nešto što nije u korist Republike Srpske.

On je ponovio da je BiH velika nevolja, bez vizije, i zato se pokušava silom međunarodne zajednice nametnuti.

,,BiH sigurno neće opstati, a Republika Srpska će iz ovoga izaći jača'', zaključio je Dodik i građanima poručio da računaju na Republiku Srpsku kao što ona računa na njih.

On je podsjetio da je danas razgovarao sa poslanicima iz Evropskog parlamenta, koji dolaze iz Francuske, te da je bio umjereniji nego oni na konferenciji za novinare govoreći da svaki narod očuva svoj identitet, ima i čuva svoju teritoriju, te njeguje svoju tradiciju.

Dodik je rekao i da će jedna od tačaka dnevnog reda na narednoj sjednici parlamenta Srpske, biće zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kojim se uvodi VSTS u skladu sa Ustavom i uslijediće imenovanja na teritoriji Srpske.