top of page

Dodik: Srpski narod je uvijek na pravoj strani istorije


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, ističući da je to jedan od značajnijih datuma u istoriji čovječanstva i simbol hrabrosti i nepokorenosti srpskog narod koji je uvijek bio na pravoj strani istorije.Dodik je naglasio da je 9. maja 1945. godine završen najveći ratni sukob u istoriji čovječanstva veličanstvenom pobjedom savezničkih snaga protiv fašističkih sila, i postavljen temelj za stvaranje boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta.


- Ponosni i hrabri srpski narod bio je dio pobjedničke antifašističke borbe zajedno sa evropskim, ruskim i američkim saveznicima i predvodnik antifašističke borbe u bivšoj Јugoslaviji. Naša dužnost je da ih nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo sa posebnim pijetetom, jer su to hrabri Srbi koji nisu žalili svoje živote u borbi protiv najvećeg zla - fašizma - istakao je Dodik.


On je izjavio za Srnu da Republika Srpska danas sa ponosom njeguje tekovine antifašističke borbe i ostaje trajno opredijeljena vrijednostima odlučne borbe za slobodu i ravnopravnost.


- U borbi za slobodu i opstanak srpski narod je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom podnio ogromne žrtve koje nas obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja na našu slavnu istoriju. Zadatak svih nas, potomaka onih koji su uvijek bili na pravoj strani istorije, jeste da nastavimo njihovim putem, da njegujemo prave vrijednosti, da uvijek budemo dio boljeg i pravednijeg dijela svijeta i prenosimo našim budućim pokoljenjima istinu o oslobodilačkim borbama - poručio je Dodik.


On je rekao da smo danas, nažalost, suočeni sa pokušajima raznih mešetara, domaćih i stranih, da relativizuju zločine i izjednače žrtve i zločince, poručivši da srpski narod to nikada ne smije dopustiti, već se mora istinom suprostaviti tim povampirenim idejama laži, mržnje i netelorancije.


Podsjetivši da Republika Srpska s ponosom obilježava važne istorijske datume, pa tako i 9. maj, Dodik je rekao da Srpska ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrijednostima, očuvanju mira i stabilnosti i stvaranju bolje i pravednije budućnosti za sve njene narode.


Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.


Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.


Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.


VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE


Comments


bottom of page