Dodik: Srpska spremna da se dogovara u okviru BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska spremna da se dogovora u okvirima BiH o svim aranžmanima koji su neophodni.


,,Hrvati su poslali poruku da su spremni da razgovaraju, neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike, u nadi da će oni nešto donijeti i biti samo na jednoj strani. Naravno to se ne dešava i neće se desiti’’, poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.


Osnov posjete direktora Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju, Angeline Ajhorst i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Metjua Palmera bilo je pitanje izbornih reformi u BiH.


,,Poslije dugo godina radeći ovdje gdje radim, mislim da Srpska treba izaći sa novom inicijativom, a to je da se utvrdi i da predložimo da se na direktnim izborima bira u jednoj ličnosti predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH iz Srpske. To bi doprinijelo funkcionalnosti’’, pojasnio je Dodik.


Istakao je da se Srpska neće uključivati u debatu oko toga kako će se birati članovi u FBiH.


,,Kada vidimo da postoji dogovor o tome, mi ćemo ga podržati’’, rekao je Dodik i dodao da je izmišljena priča o asimetriji.


On je podsjetio da je Republika Srpska je prije 10 godina definisala svoj stav i da se tu ništa neće mijenjati.


Ako nema dogovora o izboru članova Predsjedništva, Dodik je rekao da neće biti ni izmjene Ustava i Izbornog zakona.
Autor: RTRS