Dodik: Srpska priznaje samo ono što piše u Dejtonu

Republika Srpska osporava sve što ne postoji u Dejtonskom sporazumu, a to je između ostalog i Savjet za provođenje mira. Poručio je to Milorad Dodik.Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH za Sputnjik kaže da će Srpska pronaći način da svakog visokog predstavnika tužu u zemlji iz koje dolazi za kršenje međunaorndog prava. Otkriva da je Republika Srpska svojevremeno pripremala i tužbu protiv Pedija Ešdauna, koji je najviše od svih koristio bonska ovlaštenja.


"Kada smo bili već sklopili, već našli advokate koji su nam tvrdili da su anketirali sudske institucije u Britaniji i da su rekli da ima da sud odlučuje, onda nam je došao tadašnji američki ambasador i rekao: "Samo probajte to uraditi"! Naravno, ja sam gurao to i dalje, ali ljudi koji su bili u tome predmetu sami su se povukli, vjerovatno pod pritiskom Amerikanaca", izjavio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Jedan takav proces, kaže Dodik, traži vremena, strpljenja, ali i partnere. Za to vrijeme, nastavlja se pravna borba protiv nelegitinmnog izbora Kristijana Šmita. Srpska će uputiti pismo svim članicama Savjeta bezbjednosti UN, ali i zemljama EU povodom neleglanog imenovanja novog visokog predstavnika. Dotad, kaže Dodik, za Republiku Srpsku on je turista koji dolazi da se raspita o nekim stvarima, i tako će biti i primljen.


"Jeste da on dolazi iz Njemačke u avgustu, ali u Njemačkoj su u septembru oktobru izbori, najavljen je odlazak Merkelove, samim tim će i Njemačka imati mnogo problema. Bez obzira što je on prijedlog njemačke vlade, on treba da bude upoznat sa našim stavom. Ako Njemačka vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje", poručio je Milorad Dodik.


Što se samog Kristijana Šmita kao političara tiče, Dodik kaže da ga je sreo jednom, kada se pričalo o izvozu domaćih proizvoda u evropsku Uniju. Izgledao je kao blag čovjek, ali bez obzira na to, Dodik podsjeća da srpski narod ima jasan stav o njemačkim političarima na ovim prostorima. Takođe, dodaje da je veoma značajno što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić veoma jasno rekao da će Srbija prvo put tražiti izvještaje od visokog predstavnika kao potpisnica Aneksa 10.Izvor:ATV