Dodik: Srpska posvećena borbi za istinu i objektivnom pristupu činjenicama (VIDEO)

Ideja Republike Srpske mora da ostane čista, istina je nezaobilazna, a Srpska se ne bori za svoju istinu, već za objektivan pristup činjenicama, poruka je srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa tribine "Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici", koja je održana u Beogradu.Na događaju, kojim je javnost u Srbiji upoznata sa izvještajem nezavisnih međunarodnih komisija, uz članove komisija učestvovali su i politički analitičari i advokati. Ocijenjeno je da je njihovo formiranje jedan od važnijih koraka ka utvrđivanju istine o ratu u BiH.

Republika Srpska posvećena je borbi za istinu i objektivnom pristupu činjenicama. To je i razlog zašto je prije tri godine, od međunarodne zajednice odbačen nametnuti Izvještaj o Srebrenici, i formirane dvije komisije za utvrđivanje stradanja svih naroda na području Sarajeva i Srebrenice, ocijenio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


,,Utvrdili su da se u Srebrenici desio naravno zločin, ali on je činjen i prema Srbima i prema Bošnjacima i da ne može riječ genocid da stoji ispred događaja vezanih za 1995. godinu kako su oni željeli da prikažu i da to ne može da prođe međunarodnu klasifikaciju takvih događaja i da ne može da se istorijski verifikuje i to su jasno rekli u tom izvještaju’’, naglasio je Dodik.


Upravo su izvještaji nezavisnih međunarodnih komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i povod za tribinu u Beogradu.


,,Јa sam uvjeren da ideja Republike Srpske mora da ostane čista, mora da bude besprijekorna i da mi moramo da odbacimo svaku vrstu satanizacije i prljanja tog imena i tog procesa. Rat svakako donosi svašta i stvari koje naravno nisu u okviru zakona i nisu u okviru morala i mi smo, kao što sam malo prije rekao, spremni da na tu temu pričamo, ali ne možemo da prihvatimo da tu priču koju rade vezano za priču o navodnom genocidu u Srebrenici, da treba da iskoriste o nama kao genocidnom narodu’’, dodao je Dodik.Obaveza srpskog naroda je da govori samo istinu, te da njome doprinosi pomirenju i miru, poruka je domaćina. Događaj koji je podržalo Predstavništvo Srpske, organizovali su Informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti". Sa skupa se moglo čuti i da je uslov da izvještaj postane temeljan za uobličavanje objektivne slike o ratnim događanjima - njegovo promovisanje na međunarodnom planu.


,,Neupitnost izvještaja nezavisnih međunarodnih komisija pokušava se i pokušaće se dovesti u pitanje istim sredstvima i načinima kojima je ometan i osporavan put do istorijske istine’’, poručio je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.


Darko Tanasković, član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995, ističe da se istina polako izlazi na vidjelo.


,,Neće moći odjednom da promijeni cjelokupnu sliku koja je stvorena i stvara se već godinama o ratu u BiH i srpskoj krivici, ali će biti polazište onima koji su spremni da tu tzv. istinu dovedu u pitanje ‘’, naglašava Cicović.


Republički centar za istraživanje ratnih zločina evidentirao je 35.042 žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata. U Podrinju je stradalo više od 2.600 Srba.


Autor: RTRS