top of page

Dodik: Srpska pokazuje element stabilnosti, SNSD apsolutni pobjednik izbora

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, održao je danas konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je utvrdio da Republika Srpska pokazuje element stabilnosti iako je svijet u ozbiljnoj nestabilnosti.Naveo je da je ukupan dug Srpske 43,7 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. i da se najveća zaduženja odnose na stare dugove do 1991. godine. Stanje javnog duga je 36,6 odsto, što govori o tome da je Republika Srpska nisko zadužena.

Naglasio je da je u Srpskoj registrovan najveći broj zaposlenih ikada, povećala je broj zaposlenih za nekih 40.000radnika u posljednjih nekoliko godina. Postoji potreba za novim radnicima, kao što je u građevinarstvu.


Dodik je ovom prilikom pričao i o nedavno održanim oštim izborima u BIH te je nagalsio da je SNSD, stranka čiji je predsjednik, pobijedio na svim nivoima.

„SNSD je pobijedio na svm nivoima, veliki smo pobjednici ovih izbora. Dobili smo za BiH 240.000 glasova, što znači da imako 27.000 glasova više od cijele opozicije. Imamo daleko najveću podršku na nivou BiH“, reako je Dodik i naglasio da je kandidat SNSD-a za člana Predsjendištva BiH odniejla ubjeldjivu pobjedu sa više od 300.000 glasova.

Istakao je da neprihvatljivo da se sporo vrši prebrojavanje rezultata izbora.

„SNSD je dobio 49 opština, a 44 što se tiče predsjedničkih izbora što govori o tome da je to neprikosnovena volja građana“, kazao je Dodik.

Rekao je da je manipulacija koja se duže vrijeme provodi u procesu izbora puna nelogičnosti.


,,CIK nije izabrana zakonito i u njenom izboru su učestvovali stranci. U CIK su izabrani predstavnici opozicionih stranaka. Zakon nalaže da su to nezavisni kandidati i to nije kraj. Na nivou te Centralne izborne komisije, ljudi iz SDA su članovi te komisije. Ona ima upitan legitimitet", rekao je Dodik. i dodao: ,,Prihvatili smo da u potpuno nepovljnim okolnostima učestvujemo na izborima. Tek oko 11 sati su stizali prvi rezultati za predsjednika Republike Srpske. Na nivou predsjednika Republike bio je 31 kandidat i ja sam pobijedio, a samo jedan kandidat se žalio“.


Dodik rekao je da je u Beograd došao da bi prekinuo spekulacije, te naglasio da je atmosfera koju stvara opozicija u Republici Srpskoj indukovana sa strane.

On je rekao da je Kristijan Šmit, kao nelegitmni visoki predstavnik koji nije dobio verifikaciju Savjeta bezbjednosti, pokušao da na dan izbora mijenja Izborni zakon u BiH.

„Ovu BiH su stvorili stranci a ne narodi u BiH i kao takva ne zaslužuje da postoji. Srpsku smo napravili kao nezavisnu državu a ne nešto što treba da se vremenom ukine kroz BiH. Činjenica da je Evropska Unija naprasno priznala Ukrajini status kandidata za razliku od BiH koja na to čeka 15 godina govori o dvostrukim standardima koje EU promoviše“, rekao je Dodik.


Dodao je Srpska angažovala jak advokatski tim koji će se baviti tužbom protiv Кristijana Šmita kao nelegitmnog visokog predstavnika u BiH.

bottom of page