Dodik: Srpska obezbijedila dodatnu energetsku stabilnost

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da puštanje u rad gasne kompresorske stanice u Rafineriji nafte Brod znači dodatnu energetsku stabilnost i bezbjednost Republike Srpske.- Posvećenost kompanije Zarubežnjeft razvoju i napretku kapaciteta u Republici Srpskoj uspješno se dokazuje godinama. Ova kompanija i zemlja iz koje dolazi dokazali su da su prijatelji Republike Srpske - istakao je Dodik.


Dodik je rekas da vjeruje u dobre poslovne rezultate kompanije Zarubežnjeft.


- Očekujte podršku Republike Srpske za sve planove koje imate. Ići ćemo sa projektima solarne energije i izgradnje gasne elektrane. Hvala još jednom za realizaciju ovoga projekta, ali hvala i predsjedniku vaše zemlje Vladimiru Putinu na podršci u njegovoj realizaciji - naveo je Dodik.


On je podsjetio da prisustvo Rusije u Republici Srpskoj i BiH Zapad naziva malignim uticajem.


- Pitam zar nije maligni uticaj Njemačke, koja najavama sankcija pokušava da utiče na naš razvoj ili su pozitivna priča projekti koje realizuje Rusija - rekao je Dodik.


On je naglasio da će biti realizovan projekat gasovoda od Rače do Novog Grada.


Naveo je da je Zarubežnjeft odlučio da dugoročno ostane u Republici Srpskoj s kojim su institucije Republike Srpske rješavale sve probleme.


- Rusija je naš partner, a poštujemo EU i sve dobronamjerne ljude i kompanije - rekao je Dodik.


U Rafineriji nafte u Brodu danas je svečano puštena u rad gasna kompresorska stanica čiji je kapacitet 40 miliona metara kubnih komprimovanog prirodnog gasa, a ukupan iznos projekta gasifikacije je 16,2 miliona evra.