Dodik: Srpska šalje poruku svoje izdržljivosti i uspješnog razvoja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska predstojećeg 9. januara, kada se svečano obilježava Dan Republike, šalje poruke svoje izdržljivosti u borbi sa različitim nasrtajima, ali i veoma uspješnog razvoja.Dodik je rekao novinarima da niko ne može osporiti da je Srpska danas razvijena zajednica po svim elementima.


,,Na primjer, imamo veću prosječnu platu i 50 KM veću zagarantovanu platu nego u Federaciji BiH (FBiH). Imamo i veću stopu rasta domaćeg proizvoda i mnoge druge elemente, poput 40 odsto jeftinije struje. Dakle, ne stoje teze da je ovdje teška situacija, da imamo problem i da je bolje u FBiH, kako to govore pojedini ovdašnji opozicioni trabanti, pa i lider SDA Bakir Izetbegović, koji o ekonomiji nema pojma", naveo je Dodik.


On ističe da Srpska nije idealno društvo, ali i da je za obilježavanje tri decenije njenog postojanja bitno da se kaže da su protekle godine bile najteže.


,,Preživjeli smo i idemo dalje u jačanju našeg dostojanstva, samosvijesti i pristupa koji je za Srpsku vrlo značajan, uz saznanje da Srba na ovim prostorima nema i neće biti ako nema Republike Srpske. Osnovna koncepcija onih koji podržavaju ovdašnje muslimane jeste da Srba nema na ovim prostorima", naglasio je Dodik.


On je naveo da je aktuelno rukovodstvo Srpske i dalje odlučno na planu obezbjeđivanja ustavnog položaja i vraćanja nadležnosti Republike.


Dodik je rekao da nije sporno da je Srpska sastavni dio BiH, ali jeste njeno razvlašćivanje.


,,Način na koji bismo se mogli vratiti u zajedničke institucije jeste da se iz pravnog prometa povuče i ukine brljotina koju je napravio nekadašnji visoki predstavnik Valentin Incko, te da se precizira i ukine odluka Ustavnog suda BiH u kojoj se neustavno i kriminalno pokušava oteti imovina Srpske, prije svega poljoprivredno zemljište i šume", kaže Dodik.


On je ponovio da će se srpski predstavnici vratiti u zajedničke institucije tek ako se to uradi.


,,Inače se nikada više nećemo vratiti! I niko ne mora da sumnja u našu odlučnost te vrste. Nemoguće je da se sa Srpskom neko poigrava, jer je sve ono što su pokušali raditi prethodnih 20 i nešto godina, u miru, bilo upereno protiv Republike", poručio je Dodik

.

On je ocijenio da je narod u Srpskoj svaki dan u protekle tri decenije živio za Republiku, što ju je i očuvalo.


,,Čak ne ni volja političara, koliko volja naroda. I zato nije bilo lako slomiti postojanje Srpske u ratu, a pogotovo u miru. Ono što mi tražimo je sasvim legalno i legitimno. Za nas je BiH velika nevolja i regresija. U njoj nema nikakvog progresa, niti je moguće u budućem vremenu napraviti išta održivo od strane BiH", ocijenio je Dodik.


On je u vezi sa tim istakao da ovdašnji Srbi, kao svi politički zreli narodi, imaju pravo da traže svoj status u skladu sa Ustavom, odnosno kako je to predviđeno u Dejtonskom sporazumu.


Dodik je zamolio sve građane Srpske da u što većem broju prisustvuju centralnoj i drugim proslavama Dana Republike, jer je to važno s obzirom na to da muslimani planiraju organizaciju svojih protestnih skupova širom svijeta da bi Srpsku i 9. januar prikazali u negativnom kontekstu.