Dodik: Srbi su imali tešku istoriju, ne treba da imaju neizvjesnu budućnost

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su Srbi imali tešku istoriju i da ne treba da imaju neizvjesnu budućnost.


,,Budućnost srpskog naroda u BiH je neizvjesna zbog neriješenih odnosa koji mogu biti riješeni samo ukoliko svaki narod ima pravo i mogućnost da ispuni svoje želje i svoje težnje ne vrijeđajući druge'', istakao je Dodik u Ribniku.


On je ukazao da Bošnjaci neopravdano svojataju BiH, konstatujući da ovaj prostor nije samo njihov.


,,Oni su umislili da je BiH njihova i da samo oni polažu pravo na nju. Oni su to umislili, to je njihova fiks ideja, ali moraće jednog dana da se okanu svoje nakaradne ideje da su oni gospodari BiH. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a to znači da smo mi unijeli Republiku Srpsku u tu sastavljenu BiH. Kako smo je unijeli, možemo je i iznijeti'', naglasio je Dodik.


On je rekao da mu je drago da je Srbija shvatila da je Republika Srpska ono što treba da se podržava i gradi, jer je ovo integralni prostor sa Srbijom u pogledu nacionalnih, vjerskih, istorijskih i svih drugih vrijednosti.


,,Mi Srbiju doživljavamo kao matičnu državu. Bili smo sputani da o tome govorimo, a ako progovorimo dobijali smo kazne za to od međunarodnog faktora. Međutim, narod ne možete ućutkati jer narod jednostavno neće BiH, srpski narod hoće da budu svoji na svome'', poručio je Dodik.


Govoreći o pomoći Srbije Republici Srpskoj, Dodik je rekao da novac jeste bitan, ali je bitnija pažnja Srbije koja do dolaska predsjednika Aleksandra Vučića nije bilo značajnija.


,,Više smo imali bratsku podršku na kojoj smo svakako zahvalni, ali Srbija i Republika Srpska danas rješavaju mnoga pitanja, realizuju značajne projekte kao što su Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, izgradnja auto-puta od Rače pa do Bijeljine, mosta na Rači... Srbija je izgradila i most između Bratunca i Ljubovije i treba biti zahvalan na tome i predsjedniku Vučiću i Vladi Srbije'', istakao je Dodik.