Dodik: Srbi, stradalnički narod i danas se bore za osnovna prava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom obilježavanja Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", da su Srbi stradalnički narod i da se danas bore za svoje osnovna prava."Stradanja Srba su se dešava u kontinuitetu. Srbi su stradalnički narod od raspada bivše Jugoslavije koju su stvorili i vjerovatno mnogo i očekivali od nje same, ponudili slobodu drugima, a na kraju dobili satanizaciju", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.


On istakao da je važno da se Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" obilježava kao zajednički datum Republike Srpske i Srbije, jer je to sjećanje na stradanje koje je ovdje prisutno u kontinuitetu vijekovima i na neki način rezervisano isključivo za srpski narod.


Dodik kaže da Srbija, koja je raširila ruke i prihvatila prograne Krajišnike, zaslužuje svaku vrstu pohvale, ali da ostaje jedna mrlja na te događaje u danima kada je počeo pad Krajine.


"Očigledno da nije bilo adekvatnog odgovora Srbije i Republike Srpske tog vremena, bez obzira što je Srpska imala mnoge svoje probleme. Da je toga tada bilo vjerovatno ne bi sada govorili o 250.000 progranih Srba, od 2.000 do 3.000 ubijenih i onima kojima su oduzeta imovinska i svaka druga prava u Hrvatskoj koja je članica EU i mnogo čega drugog", rekao je Dodik.


Dodik je podsjetio da je Srbija tada već bila napadnuta sancijama i ekonomski u kolapsu.


"Drago mi je što Srbija danas izgleda mnogo snažnije, stabilnije, ekonomski mnogo razvijenija nego ranije i sa stanovišta uloge u regionu ima značaj u ukupnim kretanjima na ovom prostoru", rekao je Dodik.