Dodik: Srbi kao veliki narod ima pravo na Dan srpskog jedinstva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da niko ne bi trebao da ima bilo šta protiv Dana srpskog jedinstva koji zajedno obilježavaju Republika Srpska i Srbija, jer kao svi veliki narodi srpski narod zaslužuje da obilježava svoje praznike.


,,Drago mi je da će parlamenti Srpske i Srbije donijeti isti zakon o zaštiti ćirilice koji ide za tim da naše tradicionalno pismo reafirmiše i dodatno ojača", rekao je Dodik novinarima u Jasenovcu. Komentarišući pominjanje srpskog svijeta, Dodik je istakao da je to priča o vrijednostima koje srpski narod ima.

,,To su vrijednosti vezane za našu vjeru, identitet, pismo, jezik, krsnu slavu. To su vrijednosti u svim srpskim zajednicama gdje god se one nalazile i te vrijednsti mogu da se sažmu u sintagmu srpski svijet. Oni koji to prikazuju kao teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmjereni ka tome da lažu i podvaljuju", naveo je Dodik.


On je istakao da su priče o velikoj Srbiji, floskule kojima se straše drugi, te napomenuo da ne postoji nijedan projekat koji zagovara takvu priču.


,,Naš projekat je da ojačamo Republiku Srpsku do mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima i mislimo da na to imamo legitimno pravo, kao što to imaju Hrvati, Crnogorci i bilo ko drugi", naveo je Dodik.


On je ponovio da Srbi imaju pravo na Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, ali da to nema veze sa velikom Srbijom u smislu kako to protivnici srpskog okupljanja žele da prikažu.


Dodik je istakao da treba obilježiti sva mjesta stradanja, te da se sjećanje njeguje i obilježava.


,,Republika Srpska i Srbija su se dogovorile da u Donjoj Gradini naprave memorijalni centar. Cilj nam je da savremenim iskazom prikažemo prošlost koja je bila traumatična za naš narod, pogotovo Srbe ovoga kraj", rekao je Dodik.

''Merkelova napravila štetu i Šmitu i nama''


Dodik je izjavio da je bila bespotrebna farsa u vezi sa Kristijanom Šmitom, kao nekim visokim predstavnikom u BiH koji nije dobio podršku Savjeta bezbjednosti UN.


,,To je ono što bih rekao njemačkom kancelaru Angeli Merkel. U tom pogledu napravila je štetu i samom Šmitu i nama ovdje. To nije bilo potrebno", rekao je Dodik novinarima.

Komentarišući susret Merkelove i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da će tema razgovora vjerovatno biti odnosi dvije zemlje.