top of page

Dodik: Smrt 12 beba zbog nehumanosti svjetskih moćnika najgnusniji zločin

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je smrt 12 beba usljed nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, čiji je transport onemogućen zbog nerazumijevanja i nehumanosti svjetskih moćnika, najgnusniji zločin u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je počinjen nad nemoćnim, nevinim novorođenim bićima.
Dodik je rekao za Srnu da je 22. maj 1992. godine, dan kada je umrla prva od 12 beba zbog nedostatka kiseonika, sinonim za neviđeni poraz humanosti i civilizacije kada je dozvoljeno da dan za danom umiru tek rođena djeca.


On je istakao da u novijoj istoriji sigurno nije upamćen monsturozniji zločin od ovoga i da se uvijek postavljaju ista pitanja na koja nema odgovora - kome i zašto su bila kriva ta nedužna bića i kakav je to um koji može dozvoliti da se zbog njegove gnusne odluke ugase tek započeti životi?


Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je zabarana da se dostavi kiseonik porodilištu u Banjaluci te 1992. godine strašnija od najstrašnijeg zločina.


"Bol i tuga zbog gubitka tek rođenih beba je ogromna i ona ne jenjava ni tri decenije kasnije, pogotovo kod njihovih roditelja. Utjehe za njih nema niti će je ikada biti, jer je gubitak djeteta nenadoknadiv i nikada se ne može ni preboljeti ni zaboraviti", naveo je Dodik.


Dodik je poručio da je dužnost Republike Srpske, svih institucija i građana da se čuva i prenosi istina o ovom gnusnom zločinu, njeguje sjećanje na ovu tužnu uspomenu, na 12 banjalučkih beba, na djecu koje više nema zbog neumoljivosti Savjeta bezbjednosti UN da se 1992. godine dostavi kiseonik u bolnicu u Banjaluci.


"Danas bi to bili djevojke i mladić, 30-godišnjica, zreli ljudi, naša budućnost, naša mladost, ali monstrumi su prekinuli njihove živote. Ovi tužni datumi i obilježavanja godišnjica stradanja djece nose i našu jasnu poruku - da se više nikada nikome i nigdje ne ponovi ovakav zločin. Obaveza i dužnost institucija Republike Srpske je da čuvaju uspomenu na najmlađe žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata i da se sa posebnom pažnjom odnose prema njihovim porodicama", naglasio je Dodik.


On je rekao da je zadatak svih njegovanje kulture sjećanja, te da učimo današnje i buduće generacija kako da razdvajaju činjenice od falsifikata. "Na to nas obavezuju prerano oduzeti životi djece, kojih je u Republici Srpskoj, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bilo skoro šest stotina", podsjetio je Dodik.


Sutra će u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od smrti 12 beba usljed nedostatka kiseonika u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru.


Kod Spomenika 12 beba na Novom groblju u 10.00 časova biće služen parastos i položeno 12 ruža, u 11.00 časova biće položeno cvijeće i na Spomen-obilježje "Život", pored zgrade "Pošta Srpske", a u 11.15 predviđeno je obraćanje zvaničnika.


Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.


Uprkos mnogobrojnim apelima za pomoć, zbog ove odluke Savjeta bezbjednosti u inkubatorima je preminulo 12 tek rođenih beba.


Prva od 12 beba bitku za život izgubila je 22. maja, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.


Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale hrvatske i muslimanske snage čime je omogućen transport kiseonika.

bottom of page