top of page

Dodik: Sarajevo ne želi da vrati otetu imovinu Srpske pravoslavne crkve

Poslije skoro tri decenije u Sarajevu se začula srpska pjesma. Zapjevao je srpski član Predsjedništva sa sarajevskim Srbima koji samo na Preobraženje dolaze u svoj rodni grad. Više od pola Sarajeva, imovina je Srba i SPC, ali federalne vlasti o povratu srpske imovine ne žele da razgovaraju. Od toga se neće odustati poručio je Milorad Dodik, koji je danas bio i kum slave sarajevske crkve Sv. Preobraženja."Ovo federalno Sarajevo je uzurpatroski grad, SPC ima značajnu imovinu koju ne žele da razgovaraju, ni da je vrate. Učesnik sam mnogih razgovora i pregovora da se to desi, prije petnaestak godina kad sam bio u SAD-u bilo je dogovoreno da se to završi u roku od mjesec dana, tih mjesec dana traje petnaest godina, a da ne pričamo i prije", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


Za razliku od Sarajeva, u Banjaluci, ali i širom Srpske vraćena je imovina u 99 odsto slučajeva. Srba u Fedraciji ima manje od tri odsto, jer povrat srpske imovine traje i po nekoliko godina. Oni koji obilaze srpske bogomolje u Sarajevu, dolaze iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.


"Zaista ostalo malo ljudi da žive, uglavnom su njihove porodice i oni otišli negdje daleko ili su na teritoriji Republike Srpske", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.


Preobraženje u Pofalićima bilo je na daleko poznato. Igralo se i pjevalo sve do Dolac Malte, a sada se sa zebnjom slavi pod policijskim nadzorom. Samo rijetki su se vratili u svoj rodni grad, dok većina ne može da zaboravi šta je u Sarajevu preživjela.


"Na Palama od 1992. imam običaj da kažem da ne stanujem, a kako sam otišla iz Sarajeva da ne živim nigdje", rekla je Koviljka Gavrilović.


"I ja bih sutra otišao, ali imam finu imovinu, tako da mi se teško riješiti", rekao je Savo Poljčić.


"Jedno ili dvoje vjenčanja godišnje, a i krštenja tako, mislim da i to što dođe, dođe iz Istočnog Sarajeva", rekao je Čedo Đureinović, arhijerejski namjesnik sarajevski.


Pofalići su samo na Preobražnje mjesto okupljanja, gdje se zapjeva i proveseli. Možda baš zato što se tada čuje srpska pjesma, mnogi prolaznici i posmatrači iz obližnjih zgrada samo posmatraju graju iz porte koja je godinama na meti vandala.


Od 2016.godine srpska bogomolja, ovdje u centru Sarajeva bila je na udaru vandala više od 40 puta. Federalne vlasti, baš kao i sa srpskom imovinom nisu se potrudili da rasvjetle ni jedan slučaj.

bottom of page