Dodik: Samo udruženi možemo se boriti protiv terorizma

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi današnji dan trebalo da bude trajna opomena i podsjećanje svijetu da se "samo udruženi možemo boriti protiv radikalnih islamskih prijetnji i da samo zajedno možemo sačuvati mir, ljude i materijalna dobra".


Podsjetivši da se danas navršava 20 godina otkako je izvršen jedan od najstrašnijih terorističkih napada u svijetu, Dodik je u izjavi za Srnu naglasio da su tog dana u SAD stradali nevini ljudi zbog zla koje sa sobom nosi radikalna ideologija, koja za mete bira upravo nevine civile.


,,Republika Srpska ostaje dio svjetske antiterorističke koalicije, spremna da da svoj doprinos u borbi protiv zla koje za sobom nosi terorizam'', poručio je srpski član Predsjedništva BiH.


Danas se navršilo 20 godina od terorističkih napada na SAD u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, dok je više od 25.000 povrijeđeno.


Teroristički napad na kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku i na zgradu Pentagona izveli su pripadnici "Al kaide" sa otetim putničkim avionima.


Obje kule bliznakinje sa po 110 spratova srušile su se za manje od dva sata, što je dovelo i do značajnog oštećenja okolnih zgrada.


Nakon napada SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Avganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtjev Vašingtona da protjeraju vođu Al kaide Osamu bin Ladena.


Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004. godine, a kao motiv je naveo podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji.


Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u raciji koju su sprovele američke snage.