Dodik sa Vučićem u Beogradu

Besprizorna politička i medijska kampanja protiv Srpske i srpskog naroda. Tako je sve ono što se dešava u BiH, predsjedniku Srbije opisao srpski član Predsjedništva BiH.Srpskom narodu je gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma, poručuje Dodik. Najbrutalnije je, kaže, izvrijeđana proslava Dana Republike u kojoj su učestvovale legalne policijske snage. Na ono u drugom entitetu, ni riječi."S druge strane nemate reakciju međunarodne zajednice na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju zelenih beretki u Bužimu, one demonstracije, o tome smo razgovarali", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


Sancije protiv Dodika i drugih osoba u Srpskoj su užasan presedan i nikako rješenje, kaže predsjednik Srbije. Svjestan je težnji da se ugroze interesi Srpske, pa smatra da je najbolje ne davati priliku drugima da glavnog krivca traže u Srbima. Od Dodika je tražio da srpski predstavnici učestvuju u radu zajedničkih institucija, i tako odbrane interese Srpske.


"Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.


Molba predsjednika Srbije je racionalna, kaže Dodik. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama su, poručuje i do sada radili u interesu Srpske.


"Naprosto ne traži da mi ništa ne odlučujemo što ne mislimo da trebamo ali svakako da budemo unutra što je jedan racionalan zahtjev i na kraju krajeva mi smo unutra u razgovorima bili i do sada", naveo je Dodik.


Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. I o tome su danas u Beogradu razgovarali Dodik i Vučić. Za kraj januara je dogovoreno i održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, ali i zajednički sastanak dvije vlade.