top of page

Dodik sa Sijartom: Zahvalni smo i zagledani u Mađarsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom kome je izazio zahvalnost na svemu što je Mađarska učinila i čini za Republiku Srpsku.



"Drago mi je što smo imali priliku da nastavimo razgovore na teme koje smo ranije počeli. Saradnja sa Mađarskom je veoma važna za nas. Veoma uspješna saradnja sa premijerom Orbanom i čitavom Vladom za nas predstavlja putokaz za naše poslove. Još jednom čestitke za pobjedu vladajuće partije. Zahvalio sam se za riječi razumjevanja u pogledu našeg evropskog puta. Izrazio sam očekivanja da će Evropski savjet dati status kandidata za BiH, nažalost to se nije desilo. Upoznao sam ministra da postoji značajno razočarenje u BiH zbog takve odluke", rekao je Dodik.


On je poručio da je i jedna od tem abila Ukrajina i da je cilj svih da se ratna dešavanja tamo što prije završe.


"Pratimo Mađarsku koja je zadržala svoj stav i provodila svoju nacionalnu politiku. Objasnio sam ministru da i mi moramo da se vodimo očekivanjima naroda u Srpskoj. Mi ne možemo biti dio paketa sankcija protiv Rusije. Želimo da naša ekonomska saradnja bude još veća, za šta imamo mnogo pretpostavki. Ono što je najznačajnije je činjenica da naš dogovor koji smo imali sa gospodinom Orbanom se realizuje i da je Vlada odobrila 35 miliona evra za podršku u Republici Srpskoj subjektima koji će moći da prime po 25 hiljada evra pomoći. Kada to završimo možemo da očekujemo od sljedeće godine da imamo isti krug od 35 miliona evra. To je najpraktičniji dio pomoći koje smo mi pored Srbije dobili. Zahvaljujem se Mađarskoj", rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH poručuje da smo i dalje zagledani u Mađarsku i da težimo boljoj saradnji kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.


"Zahvalni smo na podršci koju nam daju na mnogim mjestima. Nećemo zaboraviti podršku Mađarske da na zapadu ne treba da se razgovara o nama, nego sa nama. A kada je neko htio da se igra sankcijama, stav Mađarske je bio ohrabrujući. Zahvalni smo na tome", rekao je Dodik.


bottom of page