top of page

Dodik: "S pravom sumnjamo da je CIK podređen muslimanima"

Možemo s pravom da sumnjamo da je Centralna izborna komisija, koja je danas raspisala izbore u BiH, podređena određenim političkim interesima muslimana u Sarajevu i dijelom međunarodne zajednice koja to podržava.
Rekao je ovo Milorad Dodik predsjednik SNSD na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka koalicionih partnera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj u Banjaluci.


– Ta Centralna izborna komisija očigledno pokušava da bude na jednoj strani, a da se svi učesnici političkog procesa prema tome ravnaju onako kako oni očekuju da se to desi – istakao je Dodik.


Naglasio je da nema ozbiljne zemlje na svijetu gdje učesnici političkog života, pogotovo izbora, ne usaglašavaju standarde vezano za izbore.


Podsjeća da nije bilo javnog konkursa, niti je bilo provedene komisije Predstavničkog doma koja je to trebala da uradi i nije bilo zakonom propisane procedure.


– Sud BiH će biti pokriće za te nezakonite očigledne odluke, kao što je to kod Centralne izborne komisije – rekao je Dodik.


Izbori će se provesti u veoma složenim okolnostima, kaže Dodik, to su međunarodne okolnosti ali i okolnosti u Bosni i Hercegovini, prenosi RTRS.


Podsjećamo, opšti izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija BiH.


Podsjetio je i na nedavnu izjavu Bakira Izetegovića da ovi izbori treba da pokažu da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta treba da radi “60 odsto bosanskih patriota“, te istakao da je to direktan udar na Dejtonski sporazum, a da na to nema nikakve reakcije.


On je istakao da je Republika Srpska mogla i mora da ovlada svojim pravom na izborni proces i da ona, odnosno Centralna republička izborna komisija bira.


Dodik smatra dobrom praksom da se vladajuća koalicija sastaje u ovakvom formatu, čiji je sljedeći sastanak zakazan za narednu srijedu, a domaćin će biti lider Narodne partije Srpske Darko Banjac.


On je dodao da će na dnevnom redu biti obaveze vezane za izbore, napomenuvši da Republika Srpska ima važne izazove koje mora rješavati.


– Dobro je da se razmotre na ovikvim sastancima, to ćemo i u srijedu i donijeti neke važne zajedničke odluke – zaključio je Dodik.

bottom of page