Dodik: Rusija da nastavi putem razvoja i napretka

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskrene čestitke predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i bratskom ruskom narodu povodom Dana Rusije - 12. juna, poželjevši da Rusija nastavi svoj put razvoja, napretka i uspjeha.“Dan Rusije je jedan od značajnih datuma u istoriji Rusije koji podsjeća na njenu slavnu prošlost”, istakao je Dodik u čestitki.


Ukazavši na tradicionalne dobre odnose ruskog i srpskog naroda u svim oblastima, od ekonomije, kulture, obrazovanja, Dodik je izrazio uvjerenje da će ti odnosi biti još bolji, a saradnja dva bratska naroda još uspješnija na obostranu dobrobit, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


“Vama lično i cijelom narodu Ruske Federacije želim mnogo uspjeha i prosperiteta na svim poljima. Uz iskrene želje za dalji napredak Ruske Federacije, upućujem Vam izraze dubokog poštovanja”, naglasio je Dodik.


Dan Rusije obilježava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je donesena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.


Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Јeljcin, koji je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.


Praznik je zvanični naziv - Dan Rusije dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.Izvor: ATV