top of page

Dodik: Republika Srpska nije imaginacija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je država najvažnije pitanje Srba oko kojeg se moraju okupiti i ukazao na potrebu da se gradi da ne bi bila izlagana skrnavljenjima.

"Svi smo imali ideju koja je bila ispravna, Republika Srpska i srpski narod. Ta ideja, ja dok stojim, računajte da smo u punom sastavu, sa mnom i sa mojom ekipom. Ali to nije sve, ne budemo li ostavili iza sebe ljude da na ovaj način poimaju Rpeubliku Srpsku i njenu budućnost, sve smo izgubili“, rekao je Dodik u obraćanja na Palama gdje je svečano otvoren renovirani Mali dom, sjedište Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".


Predsjednik Srpske je podsjetio na stalni pritisak i osporavanje kojem je Srpska izložena, kao i da je BiH ispregovarana država, da je BiH ostala pod dominacijom međunarodnog faktora koji je očuvao njeno postojanje.


"Praveći sinergiju sa muslimani u Sarajevu i međunarodnim faktorom ostali su na istom cilju, a to je potpisati Dejtonski sporazum i u međuvremenu ga razgraditi do mjere da je besmisleno postojanje Srpske“, naveo je Dodik.


On je rekao da nisu računali da će ideja o srpskoj državi toliko snažno se ispoljiti da traje svih ovih 30 godina, kao i da Republika Srpska nije imaginacija.


Dodik je ocijenio da je nacionalno odgovornija poslijeratna generacija u Srpskoj, te da su neprikosnoveno orijentisani prema srpskom narodu i srpskoj nacionalnoj državi.


Kada je riječ o pričama da će Srpska bankrotirati, Dodik kaže da će se to prije desiti Njemačkoj, a pojavila se i odluka njemačkog Ustavnog suda u kojoj se kaže da im je rupa u budžetu 60 milijardi.


On je naveo da se Republika Srpska se gradi i da nema mjesta u njoj da se ne vidi napredak, naglasivši da su na prostoru Istočnog Sarajeva gotovo svi problemi su riješeni.


Srpska se gradi

Dodik je podsjetio da su na svim važnim mjestima u Republici Srpskoj izgradili bolnice ili ih grade, navodeći primjer bolnice u Trebinju koju je nedavno posjetio i za koju kaže da će biti jedna od najsavremenijih.


On je podsjetio i na aerodrom u Trebinju čiju gradnju sprečava bošnjačka strana, a sada i Hrvatska, navodeći da je kompletnu izgradnju preuzela Vlada Srbije, ali da se zbog svega kasni kao i sa izgranjom Buk Bijele.


"Ono što nas čeka je da spasimo omladinu pritisaka koji nanosi savremeni život, da ih pokušamo dodatno edukovati i razvijati. Iz naših školskih udžbenika biće izbačeni svi sadržaji već u narednoj godini, koji ne odgovaraju našoj tradiciji, istoriji i onome što mi mislimo da je tačno u toj istoriji. Odbijamo bilo kakvu priču o tome“, rekao je Dodik.


Dodik je ovom prilikom ponovio da je Republika Srpska stabilna institucionalno, u političkom smislu i na unutrašnjem planu i da nema izazova koji bi mogli da je dovedu u pitanju.


"Otići ću na Sud kako bi devolvirao priču o BiH i vladavini prava“

Govoreći o procesu koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH, Dodik je rekao da će otići tamo, ne zato što poštuje taj sud, nego zato što želi da iskoristi tu platformu kako bi devolvirao priču o BiH i vladavini prava.


"Otići ću na sud jer je to toliko besmisleno da samo na početku može izgledati da neko ima prednost i da ono što ćemo mi tamo pokušati uraditi nosi sa sobom činjenicu da se presudi negativno i da se osudim, ali to bi značio samo još jedan dokaz o besmislu BiH“, poručio je Dodik, istakavši da borba za Srpsku traje.

Comments


bottom of page