top of page

Dodik: Republika Srpska će izaći iz neustavne BiH

Republika Srpska će izaći iz neustavne BiH, jasan je Milorad Dodik. Spremni smo, kaže srpski član predsjedništva, da prihvatimo ustavnu i dejtonsku BiH. Na sve suprotno, ne pristajemo.

,,BiH je više antidejtonska i antiustavna nego što je ustavna i dejtonska. Prema tome, ako se to ne izneveliše u narednom periodu, Bosna nema nikakvu šansu. Nas obavezuje dejtonski sporazum i slovo dejtonskog sporauma a ne razni međunarodni mešetari koji ovdje pokušavaju da zloupotrebljavajući moć, nameću rješenja koja nisu u skladu sa ustavom", kaže Dodik.


Jedno takvo je, podsjeća Dodik, i proglašenje Dana Republike neustavnim. Tim je Ustavni sud prekrio nadležnosti koje su im date. Srpska je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma. Kao i u svakom ugovoru, onog momenta kada se on prekrši, bilo koja strana ima pravo da iz ugovora izađe, poruka je iz Parlamenta Srpske.


,,I kada su u pitanju određeni principi međunarodnog prava, posebno ako je jedna strana ili jedna od federalnih jedinica u nekoj federalnoj zajednici, trpi određenu diskriminaciju i ako se šteti njenim interesima, i ako se u tom ugovoru izlazi iz okvira odlučivanja koji je dat tim ugovorom, te federalne jedinice imaju pravo da izađu iz te jedinice i za to imamo primjere u svijetu", kaže Srđan Mazalica, poslanik u NSRS.


Diskriminaciji Srpske od strane međunarodne zajednice i Sarajeva, najviše su svjedočili oni koji su tamo zastupali njene interese. Srbi u PD PS BiH su jasni - Opstrukcije prema BiH onakvoj kakva bi trebalo da bude, dolaze samo sa druge strane entitetske linije.


,,Ako političko Sarajevo ne dozvoljava izgradnju gasovoda, ako političko Sarajevo ne dozvoljava izgradnju aerodroma u Trebinju, šta je to već kršenje Ustava i zabrana življenja. Sve ono što imamo na sceni u poslednje vrijee, a to je kršenje procedura u zajedničkim institucijama", kaže Sanja Vulić poslanik u PD PS BiH.


Sarajevo i stranci pokušavaju da BiH prekroje po svojoj mjeri, praveći od zajedničkih institucija sarajevske, poručuju iz Srpske. U takvim uslovima, Srpska, jasni su, ne želi da boravi.

bottom of page