Dodik: Razgovaraću sa Erdoganom da mu kažem da PIK nije legalan organ
Razgovaraću sa Erdoganom da mu kažem da PIK nije legalan organ i da ne može da bira visokog predstavnika. To nije sjednica Predsjedništva, nego razgovor i ništa drugo", rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


"Ljudi moraju da znaju da idem iz dva razloga. Prvi je da ne dozvolim da oni pričamo samo svoju priču i da ja kažem Erdoganu našu priču i pošto je Turska članica Savjeta za implementaciju mira, da mu kažem da to nije legalan organ i da taj organ ne može da bira visokog predstavnika, a to mu niko neće reći ako ja ne odem. Možda bi ovi iz opozicije i voljeli da ja ne odem, pa da mu Džaferović i Komšić kažu svoju priču i da to ostane naš minus. Idem jer ne kršim zaključke Narodne skupštine. Erdogan dolazi privatno u Sarajevo. Dolazi na svadbu kćerke Bakira Izetbegovića, a onda dolazi ranije i sastaće se sa nama, članovima Predsjedništva. To nije sjednica Predsjedništva, to je razgovor i ništa drugo. Evo sada da BN ima 2-3 dana da galami o tome.", rekao je Dodik i dodao:


"Oni /opozicija/ pokušavaju da sve naprave negativno. Zaključci Narodne skupštine kažu da nema zaključivanja u Predsjedništvu, nema u Parlamentu BiH, nema ni u Savjetu ministara. Znači, nema odlučivanja. Ponegdje će se morati sastati, i to je savršeno jasno, ali BN im ne da da se od toga otrgnu, jer im pišu saopštenja.


Dodik kaže da su i ranije imali razgovore sa Turskom oko auto-puta, a da je razgovor sa Erdoganom jasna odbrana Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštin.


"Mi smo ranije imali razgovore sa Turskom oko auto-puta i nama je veoma važno da definišemo tu vrstu priče. To nije Predsjedništvo, nije sjednica Predsjedništva i nije nikakvo odlučivanje. To je razgovora sa čovjekom koji predstavlja jednu moćnu zemlju, koji se ponudio svima ovdje da nešto grade. Ne krišimo nijedan od zaključaka, ali oni očigledno tragaju da izađu iz sporazuma. U stavovma Skupštine piše da se neće učestvovati u odlučivanju na sjednicama, ali tamo gdje bude potrebno i korisno za Srpsku, da se odbrani naša pozicija, tamo ćemo učestvovati. Ovo nije ni sjednica Parlamenta, ni Savjeta ministara, ni Predsjedništva, nego je dogovor predsjednika jedne zemlje sa Predsjedništvom. A sa druge strane ako ja ne odem tamo prepuštam priliku da Komšić i Džaferović prezentuju situaciju onako kako oni misle i neće biti prilike da ja kažem da su oni ti koji će rasturiti BiH, bez obzira na njegovo zalaganje. Ja mislim da je to jasna odbrana Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštine", rekao je Dodik.

(ATV)