Dodik: Radišić bio uzor u svakoj ulozi u kojoj se ostvario

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je bivši gradonačelnik Banjaluke i član Predsjedništva BiH Živko Radišić bio uzor u svakoj ulozi u kojoj se za života ostvario.


U političkom smislu, naveo je Dodik, Radišić je uzor kako generacijama koje sada politički vode borbu za opstanak i razvoj Republike Srpske, tako i onima koji trenutno upravljaju njenim najvećim gradom.


,,Čovjek koji je na krilima poratne zdrave opozicije, u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH pobijedio do tada neprikosnovenog Momčila Krajišnika, bio je apsolutno političko iznenađenje i osvježenje krajem te 1998. godine'', naveo je Dodik u oproštajnom pismu objavljenom u Glasu Srpske.


Dodik je napomenuo da je Radišić u Predsjedništvo BiH ušao kao čovjek bez ratnog opterećenja, bez afera, običan i pošten, ratno siroče sa Kozare, ponosni Banjalučanin i iznad svega politički nadaren i diplomatski mudar.


,,Bilo je to teško poratno vrijeme, a posebno ako se ima u vidu tadašnji personalni sastav Predsjedništva BiH, dolazak u Sarajevo, prvi put bez oklopnih vozila i silne pratnje'', ističe Dodik.


On ukazuje da je to bilo vrijeme kad su i mnoge Sarajlije bile iznenađene kada Radišića vide u Titovoj ulici da šeta sa saradnicima.


,,Nije bilo neprijatnih scena, ali su se mogli čuti komentari: "Eto za šta smo se borili, opet nam četnik šeta gradom, svi su oni isti". Živko je to znao samo prokomentarisati blagim osmijehom i bio spreman odmah na razgovor i pojašnjenje'', naveo je Dodik.


Osim teške političke priče u Sarajevu, Dodik je podsjetio da je Radišić imao još teže stanje sa političkim partnerima u Banjaluci jer, osim početne podrške pobjedničke koalicije na opštim izborima 2000. godine, kada nisu birani samo članovi Predsjedništva BiH, dobio je jaku opoziciju u Banjaluci predvođenu SDS-om.


,,Bilo je teško opstati u tom trouglu, opozicija u Banjaluci, opozicija u stranci i političko Sarajevo, ali on je izdržao. Čak mu je jednom i specijalni predstavnik UN u BiH Žak Klajn odao priznanje riječima: "Gospodine Radišiću, svi se mijenjaju, samo nas dvojica opstajemo", istakao je Dodik.


Dodik je naglasio da je Radišić volio Banjaluku čiji je gradonačelnik bio od 1977. do 1982. godine.


,,Rastao sa njom i zacijelio joj rane poslije razornog zemljotresa koji je sravnio grad. Često je znao pričati o tim potresnim scenama, ali i velikom entuzijazmu kojim se gradila i ponovo postala ljepotica među tadašnjim jugoslovenskim gradovima'', napisao je Dodik.


Dodik je istakao da je Radišić zaslužan ne samo za obnovu grada već i za otvaranje novih institucija, poput banjalučkog Univerziteta, Bolničkog centra na Paprikovcu, uključujući Dječiju kliniku i Infektivno odjeljenje.


Njegove vizija, dodao je Dodik, i u prenesenom i u bukvalnom smislu dala je obrise današnjeg modernog administrativnog centra Republike Srpske.


Dodik je podsjetio da je Radišić u toku mandata senatora Republike Srpske u drugom sazivu Senata odlikovan Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima za doprinos u jačanju ugleda Republike Srpske.


,,Svaka riječ koja čini naziv ordena kao da je skrojena po liku i djelu Živka Radišića. Biti dorastao ispunjenju Radišićevog legata i neizbrisive uloge, zadatak je za svakog aktuelnog srpskog političara'', poručio je Dodik.


Živko Radišić preminuo je 5. septembra u Banjaluci u 84. godini, a biće sahranjen danas u 13.00 časova na mjesnom groblju Stonice u Malom Palančištu kod Prijedora.