Dodik: Putin me nikada nije prevario

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da neće pokleknuti pred prijetnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario.Dodik je u intervjuu za britanski list “Gardijan” poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.


– Čak mislim da mi se to dopada – izjavio je Dodik.


On je najavio da će se uskoro vidjeti sa ruskim liderom.


– Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, “U čemu ja mogu da pomognem?”. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si Ðinpingom bi on takođe rekao “Ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam” – kazao je Dodik.


On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje vjeruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.


– Sve nevolje ovdje su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja – izjavio je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagovještajem Njemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.


– Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica – izjavio je on za “Gardijan” u svom kabinetu u Banjaluci.


Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sjednice parlamenta RS 10. decembra, a Dodik je naglasio riješenost da to sprovede u djelo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest mjeseci.


On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnje nacionalne armije BiH za polovinu.


– Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom – izjavio je Dodik za “Gardijan”.