top of page

Dodik: Prisustvujem klasičnom rušenju Ustava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH da prisustvuje klasičnom rušenju Ustava BiH, privatizaciji Predsjedništva BiH od dva člana Predsjedništva i drugih njima podređenih lica u Savjetu ministara i različitim ministarstvima koji neovlašteno donose i tumače stavove BiH u vezi aktuelne situacije u Ukrajini.


Dodik je naglasio da je bilo za očekivati da se na sjednici Predsjedništva nađe pitanje o situaciji u Ukrajini, a da je odbijanjem Komšića i Džaferovića da se razgovara o ovoj temi propalo Predsjedništvo BiH kao tijelo.


,,Konstatujem da ste srušili ustavni poredak u BiH tako što ste dali svojim podređenim ambasadorima, jednom u UN-u, drugom u Briselu, da samo vaše odluke za koje vi mislite da BiH treba da ih usvoji, da ih prenesu u međunarodni nivo. Time ste prekršili pravo ovoga tijela i doveli ga u pitanje", rekao je Dodik.


On je istakao da se ne može koristiti saopštenje iz 2014. godine jer je na djelu potpuno nova situacija u Ukrajini i da je potrebno novo odlučivanje Predsjedništva BiH.


,,Kao što nije sporan teritorijalni integritet BiH i Srbije, tako nije sporan ni Ukrajine. Iz toga se izvlači i krši pravo dva konstitutivna naroda da u BiH učestvuje u donošenju stavova na aktuelna pitanja, da su tom linijom privatizacije ostalih članova Predsjedništva kao njima podređenih lica se daju saglasnosti na nivou UN-a i EU za stavove koji ovdje nisu usvojeni. Time se krši Ustav BiH i stvaraju uslovi za nemogućnost rada ovakvih organa. Apsolutno opravdava strah i težnju Srba i Hrvata da ne žive u ovoj zemlji imajući u vidu ovakvo ponašanje u kojem se ne poštuju osnovni akti Predsjedništva", rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da je na djelu klasično kršenje Ustava BiH i privatizacija Predsjedništva od strane Komšića i Džaferovića, kao i njima podređenih lica u različitim ministarstvima koja neovlašćeno donose i tumače stavove BiH o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.


,,Želim vam sve najbolje u životu i radu, ja glasam protiv svih tačaka dnevnog reda i ovog trenutka napuštam sjednicu", naveo je Dodik.

bottom of page