top of page

Dodik: Primjećujem medijske i političke pripreme za eliminaciju Srpske

Prijetnje kojima zasipaju Republiku Srpsku najbolji su put za samodisoluciju BiH. Poručuje to srpski član predsjedništva BiH. Jasno je podvukao da nema odustajanja od provođenja Zakona o nepokretnoj imovini. Bez obzira na pritiske, ne damo ono što je naše, kaže Dodik.

"Zakon o imovini Republike Srpske je samo prenio na papir i potvrdio praksu gazdovanja vlastitom imovinom koja u Srpskoj postoji 30 godina. Neke odredbe Zakona se ne sviđaju Sarajevu, koje je minulih godina o svim pitanjima izbjegavalo dijalog, pa su umjesto saradnje sa druga dva naroda, sve nade položili u čovjeka koji nema mandat Savjeta bezbjednosti UN", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Nema ni jedne zemlje na svijetu u kojoj postoji povjerenik koji upravlja sa zakonodavnim ovlašćenjima kao u BiH, jasan je predsjednik NDP. Apsurd je to što bilo kakve odluke donosi čovjek koji nema potvrđen mandat u SB, kaže Dragan Čavić.


“Neka neko zamisli da mu neko dođe sa strane neki autoritet, povratnik, gastarbajter, vratio iz Njemačke, kucne na vrata i kaže ja uzimam tvoju imovinu. Ti i dalje ostaješ vlasnik, ali sve je to moje. Odlučivaće drugi, nećeš ti odlučivati. Ona jeste tvoja, ali ti ako želiš da napraviš bilo kakvu promjenu da digneš potkrovlje, da proširiš kuću, da je srušiš, da posadiš voćnjak, da napraviš ogradu, to više neće moći bez moje saglasnosti", kaže Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.


Kristijan Šmit direktno krši Dejtonski sporazum, poručuje struka. Odluke koje on donosi nisu legitimne, kaže profesor na pravnom fakultetu u Banjaluci.


"Možda bi Šmitu bilo bolje da razmišlja o tome da na Oktobar festu ne bude morao plaćati kriglu piva 10 rubalja, a ne da se bavi drastičnim kršenjima Dejtonskog sporazuma i da uređuje odnose u BiH, pogotovo radeći to na štetu interesa srpskog naroda. On na ove prostore u svakom pogledu nije dobrodošao", kaže Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.


Na štetu Srpske, nedavno su uvedene i britanske sankcije predsjedniku Republike i srpskom članu bh. predsjedništva. Uveliko se priča da je sljedeća Njemačka.


"Suspendovaćemo sve britanske i njemačke projekte u Republici Srpskoj. Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele", poručio je Dodik.


Primjećujem kaže Dodik, medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske. Upozorava na to da bi mnogi htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

bottom of page