Dodik primio akreditivna pisma više ambasadora


Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih nerezidentnih ambasadora Meksika za BiH Karlosa Isaure Feliksa Korone i Filipina Frenka R. Cimafranka i tom prilikom istakao da su odnosi sa ovim državama prijateljski i da ima prostora za unapređenje saradnje.Dodik je ambasadora Meksika informisao o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u svijetu u vezi sa pandemijom virusa korona.


Razgovarano je o saradnji na međunarodnom planu i u međunarodnim organizacijama, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.


Ambasador Meksika izrazio je uvjerenje da će u svom mandatu raditi na unapređenju odnosa dvije zemlje, uz podršku miru i stabilnosti BiH i cijelom regionu.


Novoimenovani ambasador Filipina je iskazao opredijeljenost njegove zemlje za jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.


Dodik je podržao unapređenje saradnje dvije zemlje, naročito u oblasti ekonomije.


Izražena su očekivanja da će potpisivanje bazičnih bilateralnih sporazuma i završetak pregovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša dati podstrek za dalji razvoj prijateljskih odnosa i saradnje, navodi se u saopštenju.


Dodik je upoznao ambasadora Filipina o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu sprovođenja reformi na putu ka članstvu u EU.


On je istakao da je BiH opredijeljena za evropske integracije, ali i da se zalaže za razvijanje saradnje i bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU.


Dodik je poželio uspješan mandat novoimenovanim ambasadorima Meksika i Filipina.