top of page

Dodik: Približavaćemo se statusu samostalnosti

Republika Srpska će se u budućnosti, bez obzira na moguće transfere na svjetskoj geopolitičkoj sceni, sve više približavati statusu samostalnosti u vezi sa Dejtonskim sporazumom, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare.- Ukoliko bude spremnosti da se BiH vrati na ustavni poredak utvrđen Dejtonskim sporazumom, mi ćemo biti u BiH, a ukoliko to ne bude, pokrenućemo proces svoje samostalnosti. Mi ćemo se za to boriti. Previše ima dokaza koji pokazuju da Srpska ne može ostati u BiH i da je BiH loše mjesto za Srpsku i Srbe u njoj - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio "da će se apsolutno morati utvrditi interes Srpske, što će biti stvar političkih procesa".

- Јoš smo spremni da živimo u ustavnoj poziciji BiH ako neko to hoće, a ako neće, onda ćemo se boriti protiv antiustavne pozicije. O takvim temama razgovaraće se po formiranju novih vlasti - rekao je Dodik.


Dodik je napomenuo da Republika Srpska ima velike gubitke zato što je u BiH, počevši od toga da se problematizuje imovina Srpske koja nije problematična.


- BiH pripada samo ono što joj je dato Ustavom, i prema Ustavu BiH nema imovine, vojske, obavještajne službe, sudova. Imovina Srpske je riješena Dejtonskim sporazumom i bez ikakve potrebe je stavljena na dnevni red kako bi bila problematizovana. Po pitanju imovine Srpske koja se problematizuje u narednim mjesecima Srpska će dati odgovore, i to veoma precizno, i po tom pitanju neće biti prihvaćena nijedna mjera visokog predstavnika jer je lažan - istakao je Dodik.


Dodik je naveo da je Dom naroda u FBiH ustavna kategorija, dok je Vijeće naroda Srpske nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič koji na to nije imao pravo, i prema karakteru ta dva tijela nisu ista.


- Mi već godinama razgovaramo da uredimo Vijeće naroda. Vjerovatno će lažni visoki predstavnik ići na usložnjavanje situacije i nešto po tom pitanju predložiti. Mi to nećemo prihvatiti niti ćemo poštovati njegove odluke - zaključio je Dodik.


bottom of page