Dodik: Preispitaćemo ranije date saglasnosti u vezi sa određenim zakonima

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije da bi tokom oktobra trebalo da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kako bi Srpska dala pravi odgovor na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH.Lider SNSD-a izjavio je da je vladajuća koalicija odlučna da odbrani nadležnosti Republike Srpske, tako što će odbiti svako neustavno ponašanje bilo koje institucije.

Nakon sastanka sa liderima vladajuće koalicije u Srpskoj, on je istakao da će u oktobru biti održana posebna sjednica Narodne skupštine da bi dali sistematičan, pravni odgovor na nepravno ponašanje Ustavnog suda BiH.

"Odgovor na kriminalno ponašanje Ustavnog suda uključivaće niz mjera, koje smo ranije najavljivali. Preispitaćemo naše ranije date saglasnosti u vezi sa određenim zakonima, kao što je zakon o vojci, VSTS-u, indirektnim porezima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da će se Narodna skupština referirati i na nametnute odluke visokih predstavnika na svim nivoima.

"Na nivou Srpske visoki predstavnik je nametnuo amandmane u vezi sa Vijećem naroda, koje nije bilo dio dejtonskog ustavnog aranžmana. Sve ćemo preispitati i odbaciti. Naše ponašanje biće isključivo sa slovom Dejtonskog sporazuma", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da će vladajuća koalicija nastaviti sa sprovođenjem odluke Narodne skupštine u vezi sa odnosom prema visokom predstavniku.