top of page

Dodik: Predstavnici Republike Srpske nikada neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji

BiH nije uvela sankcije Rusiji, jer na to nikada ne bi pristala Republika Srpska. Srpski član BH Predjsenidštva već nekoliko puta demantovao je tvrdenje opozicionara da se BIH pridružila sankcijama Rusiji. Milorad Dodik kaže da Rusija bolje razumije situaciju u BiH nego pojedini opozicionari. To je poručio i ruskom ambasadoru u BIH."Važan sastanak sa ambasadorom Rusije gospodinom Igorom Kalabuhovom - ponovio sam da BiH nije uvela sankcije Rusiji i da predstavnici Republike Srpske to nikada neće dozvoliti", poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U SDS i PDP ne odsutaju. Tvrde da su sankcije gotova stvar. Tako, kaže Dodik, samo sramote Republiku Srpsku. Dok lider SDSa nije za sankcije zato što BiH nije kandidat za Evropsku Uniju, prvi čovjek PDP-a ne odgovara ni da li je za ili protiv sankcija.


"Nemojte da pitate da li ste za ili protiv, Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji. Treba da razgovaramo o tome šta je bio ključni motiv. Ako i o čemu, trebalo je da donese saglasnost Narodna skupština, vjerovatno i Parlamenta Federacije i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i institucija u ovoj zemlji trebalo je oko ovih odnosa geopolitičkih vezano za krizu u Ukrajini", kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.


Uprkos tome što je priču o sankcijama demantovao i ruski ambassador u BiH, u SDS-u se i dalje drže svoje priče. Zato će, kažu, zatražiti da se o tome izjasni Parlament Srpske. Što se SNSD-a tiče, odavno su sve rekli.


"PDP i SDS će tražiti posebnu sjednicu na temu sankcija Rusiji. Mi ne prejudiciramo ni kakav će ishod biti niti da li su potrebne ili nepotrebne sankcije, Mi smatramo da treba da slijedimo politiku Srbije, Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma. Ona je obaveznik I odgovara za Dejtonski sporazum", kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.


"SNSD i Vlada Republike Srpske koju vodi SNSD nikada neće staviti na razmatranje pitanje uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, i da li su potrebne. Mi smo davno rekli svoj stav, neutralni smo što se tiče sukoba u Ukrajini i nećemo uvesti sankcije Ruskoj Feeraciji", kaže potpredsjednik NSRS Denis Šulić.


Ruski ambassador u BiH poručio je da BiH nije na listi neprijateljskih država Rusije. Srpskog člana BH Predsjendištva pozvao je na ekonomski forum u Sankt Peterburgu.

bottom of page