top of page

Dodik: Predlažem bar jedan dan sedmično bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja u BiH


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da podržava ideju američkog ambasadora Majkla Marfija da u BiH svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije, ali bi predložio i to da u BiH bar jedan dan sedmično bude bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja BiH.Američki ambasador u kontinuitetu zloupotrebljava činjenicu da smo mu dali saglasnost da predstavlja svoju zemlju u BiH, ali mu nismo dali saglasnost da je uređuje, u njoj presuđuje i odlučuje, istakao je Dodik upitan da prokomentariše Marfijevu izjavu da o tome da, kako je rekao, političari rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane, kao i o navodnim izbornim prevarama.


Predsjednik Srpske je naglasio da se najdrastičniji primjeri korupcije, o kojoj ambasador Marfi voli da priča, vide upravo u djelovanju Ambasade SAD koja je finansijskom podrškom pojedinim medijima, političkim partijama i udruženjima stvorila eksponente svoje politike, a ne slobodne i odgovorne pojedince ili medije.


“Ako to nije korupcija, onda ne znam šta bi mogla biti”, rekao je Dodik.


Što se tiče izbora i njihove regularnosti, naglasio je predsjednik Srpske za Srnu, ambasador Marfi nije uopšte pozvan da se miješa ni u to pitanje.


– Ali kad se već umiješao, moram mu reći da SAD iz kojih dolazi nisu uspjele da sačuvaju integritet izbornog procesa čemu je svjedočio cijeli svijet, te stoga nije baš najpodesnija osoba da komentariše izbore u bilo kojoj drugoj zemlji. BiH, kakva god da je, u izbornom procesu nije zabilježila ljudske žrtve i nerede kakvim smo svjedočili u SAD prije dvije godine – podsjetio je Dodik.


On je dodao da bi predložio američkom ambasadoru da prestane pričati o kriminalno koruptivnim radnjama i pojedincima, i da naloži tužilaštvima i sudovima da rade svoj posao.


– Ako ih već kontrolišu, a kontrolišu ih, neka im konačno narede da rade svoj posao. Mogućnost da to čini bilo koji organ vlasti u BiH uzeli su u svoje ruke i red bi bio da međunarodna zajednica na čelu sa SAD preuzme odgovornost za stanje u BiH kada je riječ o kriminalu i korupciji. Ne pristajem više da ih oni biraju i upravljaju njima, a mi koji smo birani na izborima da odgovaramo za stanje u društvu – istakao je Dodik.


On je ukazao da priča o vladavini prava i zakona u trenutku dok se krši Bečka konvencija o diplomatskim odnosima je tragikomična, kao što je tragikomično insistiranje na postojanju visokog predstavnika koji je nelegalno došao u BiH i lažno se predstavlja.


- Ako Marfi misli na takvu vladavinu zakona – hvala, nisam zainteresovan – poručio je Dodik.

Comments


bottom of page