Dodik: Povlačenje ROSU diplomatska pobjeda Vučića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da je rješavanje krize na sjeveru Kosmeta državnički potez predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je još jednom pokazao da je čovjek mira i dijaloga, a ne sukoba.


Dodik je izjavio Srni da je Vučić ovim diplomatskim uspjehom Srbije na miran i demokratski način obezbijedio Srbima na Kosmetu da mogu da žive u miru i slobodno se kreću i tako još jednom pokazao sposobnost i snagu Srbije da brani svoj narod na Kosovu i Metohiji, te da ga u tome ne mogu omesti ni prijetnje ni pritisci nikakvih kosovskih specijalnih snaga ni međunarodnih mešetara.

,,Povlačenje pripadnika ROSU predstavlja diplomatsku pobjedu Vučića, koji je tako spriječio da se na sjeveru Kosmeta odomaći virus političkog ekstremizma, izbjegnu sukobi i sačuva mir. Ovo je prvi put da se na Balkanu povlače snage koje su osokoljene podrškom nekih međunarodnih faktora pokušale da silom rješavaju nesporazume izbjegavajući dijalog, dok se to na primjer u BiH nikada nije dogodilo", istakao je Dodik.


On je ukazao da se u BiH izbjegava unutrašnji dijalog koji jedino može donijeti pravično rješenje i sačuvati mir i stabilnost.


,,Veliki diplomatski uspjeh Vučića i srpske strane je i taj što je Evropska unija konstatovala da nije poštovan Briselski sporazum sa kosovske strane, kada je u pitanju zajednica srpskih opština te da će to sada biti prioritetna tačka na sljedećim pregovorima dvije strane u Briselu", rekao je Dodik.


Republika Srpska, koja je sa uzbuđenjem pratila događaje na sjeveru Kosova i Metohije, naglasio je Dodik, sa olakšanjem je primila odluku o rješavanju ove krize, dajući punu podršku Srbiji sa Aleksandrom Vučićem na čelu koji je obezbijedio mir i slobodu kretanja za našu braću na Kosovu.