Dodik posjetio srpsku gimanziju "Nikola Tesla" u Budimpešti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas srpsku gimnaziju "Nikola Tesla" u Budimpešti, u kojoj nastavu pohađaju i učenici iz Republike Srpske, te najavio pomoć Srpske ovoj obrazovnoj ustanovi.


U obraćanju učenicima srpske gimnazije Dodik je naglasio da su Srbi kroz vijekove uvijek bili na ispravnoj i civilizacijskoj strani istorije. ,,Prošli vijek je bio stradalnički za Srbe, a ovaj mora biti vijek integracije za sve Srbe. Treba da budemo uporni i da nikome ne dozvolimo da omalovaži našu prošlost, našu istoriju, jezik i pismo, jer sve je to dio našeg cjelokupnog identitet", istakao je Dodik.


On je poručio da Srbi danas mogu punim plućima da udahnu snagu svog identiteta.


,,Pozivam vas da zajedno sa vašim profesorima dođete u Republiku Srpsku, u Banjaluku i druge naše gradove, te da zajedno obiđemo naša stratišta, među kojima je i logor smrti Jasenovac. Mi ćemo obezbijediti i vaš dolazak i boravak u Republici Srpskoj", rekao je Dodik i istakao da je za Srpsku veoma važno njihovo postojanje u Mađarskoj.


Učenici Srpske gimnazije dočekali su srpskog člana Predsjedništva BiH burnim aplauzom, nakon čega su izveli pjesme o Kosovo i splet srpskih igara.