Dodik: Posebna sjednica Narodne skupštine u rangu pet najvažnijih

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da će predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju oduzetih nadležnosti biti u rangu pet najvažnijih kada je riječ o odlukama koje je donio srpski narod na ovim prostorima i Republika Srpska.Iz ovoga će Republika Srpska izaći jača, istakao je Dodik i dodao da je to težak proces u koji se ulazi, da se ne dešava preko noći, ali da to i ne rade preko noći.


Podsjetio je da je bio opozicija, ali se nije libio da ode i glasa 12. maja 1992. godine da je formirana Vojska Republike Srpske jer je to bilo važno za Republiku, kao što je i ovo danas važno.


Dodik je za RTRS rekao da ovu priču niko ne gura lično, već da on snosi odgovornost za to.


"Ovi iz opozicije imaju neki patološki odnos prema meni lično, mogu to da razumijem, godinama su pobjeđivani i malo frustrirani", rekao je Dodik.


On je dodao da to i nije važno već da treba upamtiti da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar rekao da je uspio da razvali jedinstven front odbrane Republike Srpske.


"Opozicija to sada hoće da upakuje u neku drugu priču", rekao je Dodik i dodao da će Republika Srpska u decembru imati dvije važne stvari - posebnu sjednicu o povlačenju saglasnosti i odbacivanje nametnih zakona visokih predstavnika, a onda i redovnu sjednicu na kojoj će biti usvojena Ekonomska politika i budžet.


S druge strane, BiH, kako je istakao, do danas nema usvojen budžet i biće jedina zemlja na svijetu u posljednjih sto godina koja je tako izašla iz tekuće godine.


"Neko se ovdje šegači sa svim, mora da se napravi održiv koncept", rekao je Dodik i dodao da su predložili i i predlagaće da se povuče nametnuta odluka Valentina Incka jer će se u odlučivanje na nivo BiH vratiti onog dana kada u zakondovastvu nestanu te odredbe.


On je rekao i da stranci nisu očekivali da će opozicija biti na tom fonu i da su zato potrčali da je izvuku iz priče o prenosu nadležnosti.


Dodik je naglasio da je spreman da prihvati svaki prijedlog opozicije ukoliko objasne da je dobar za Republiku Srpsku.


"Uvjeren sam da je ovo zadnja linija naše odbrane. Poslije ovog ili ima Republike Srpske dugoročno ili, ukoliko ode naša politička opcija sa vlasti, neće više od šest mjeseci trajati Republika Srpska", naglasio je Dodik.


On je istakao i da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o ovome razgovarati, dodajući da Republici Srpskoj veoma koristi razumijevanje prijatelja.


"U svakom slučaju povlačimo saglasnost koju smo dali za vojsku, indirektne poreze, Visoki sudski i tužilački savjet. Ostavljamo da se do šest mjeseci ta pitanja riješe. Ako se ne riješe donijećemo vlastito zakonodavstvo. Ide informacija o stavljanju van snage 140 odluka, odnosno zakona, koje je predložio ili nametnuo visoki predstavnik bez obzira da li je to usvojio parlament ili nije", rekao je Dodik.


Niko iz inostranstva, istakao je, nema pravo da upravlja životima građana Republike Srpske.


"Ja ću otići na izbore iduće godine i ako ovaj narod bude za tu politiku odbrane našeg identiteta i naše Republike i svega što smo radili on će glasati za mene. Ukoliko nije, i ako je za izdajničku politiku Šarovića, Borenovića i Trivićeve onda će izabrati tu politiku i onda će jednog dana ljudi reći ko je bio u pravu", zaključio je Dodik.