top of page

Dodik poručio da je Republika garant opstanka srpskog naroda u BiH

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik poručio je večeras u Banjaluci da su srpski poslanici prije 31 godinu donijeli tešku odluku o formiranju Republike Srpske jer drugog izbora nisu imali.



On se prisjetio tog 9. januara 1991. godine kada je zajedno sa ostalim srpskim poslanicima glasao za stvaranje Republike Srpske.


Istakao je da tada nije ni slutio da će danas, 31 godinu kasnije, govoriti na Svečanoj akademiji kao njen predsjednik.


– A onda su došli neki koji kažu kako ne može da se 9. januara proslavlja Dan Republike. Nigdje na svijetu nema da neko odlučuje kada će jedan narod slaviti svoj dan. Tog 9. januara niko nije ubijen i niko nije povrijeđen – istakao je Dodik u obraćanju na Svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.


On je rekao da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda u BiH. Dodik kaže da mladi nikada ne smiju da zaborave svoju prošlost. Istakao je da je jedini način opstanka srpskog naroda na ovim prostorima da nikada ne zaborave stradanja kroz koja su njihovi preci prošli.


Dodik se u svom obraćanju prisjetio stradanja srpskog naroda u vrijeme Otomanskog carstva, te poručio da je ponosan na one koji su stvarali Republiku Srpsku.


– Zašto neki drugi narodi mogu da imaju jednu državu za svoj narod, a Srbi ne mogu. Kada sam pitao jednog diplomatu iz Njemačke zašto nas stalno pritišću i zašto ne možemo da budemo jedinstvena država kao što su se Nijemci ujedinili. On mi kaže: „Pa nemoguće je jer mi želimo da na prostoru BiH egzistira multietnička zemlja – istakao je Dodik.


On kaže da se svijet promijenio i da Srbi u tom novom svijetu moraju biti jedinstveni jer je to jedini način njihovog opstanka.


Prisjetio se Jasenovca u kojem je ubijeno preko pola miliona Srba, među kojima i brojna djeca.


– Mi hoćemo svoju državu. Zašto ne možemo jedini mi da kažemo da hoćemo svoju državu. Zašto sam danas dodijelio najviše priznanje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, zato što smo formirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država – istakao je Dodik.


On je poručio da ga niko ne može smijeniti jer ga je birao narod Republike Srpske.


Dodik je istakao da vjeruje u Republiku Srpsku i da je ne da nikome.


– Ne dam naš identitete, ne dam našu slobodu i ne dam da nas niko ponižava. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija i srpski narod gdje god se nalazio – rekao je Dodik.


Izvor; Srpskainfo

bottom of page