Dodik poručio da SAD mogu da prijete sankcijama koliko god hoće

Komentarišući navode da nakon što je Džo Bajden preuzeo funkciju predsjednika SDA se ponovo počelo govoriti o sankcijama prema političarima BiH i proširenju liste osim one na kojoj se Dodik već nalazi, Dodik je izjavio da što se njega tiče, "mogu da prijete sankcijama koliko god hoće, te da su sankcije odraz nemoći Bajdena“.


Dodik je istakao da definicija sankcija SAD kaže ukoliko se ne poštuju ciljevi koje je Bajden postavio.


,,Pa bolje ti je da odmah uzmeš kalauz i odeš sam sebe zatvoriš. Naravno da to prolazi samo kod onih koji nemaju karakter. Što se mene tiče mogu da prijete čime god hoće. Evo ja sam četiri-pet godina pod tim njihovim sankcijama i ne osjećam se loše uopšte’’, rekao je Dodik.


Istakao je da nema obavezu prema SAD.


,,Što bih ja imao obavezu prema zemlji koja me sankcioniše sa stanovništa tvrdnji koje su potpuna laž’’, kazao je Dodik.


Pohvalio je odlazećeg ambasadora SAD Erika Nelsona koji je u jednoj emisiji pričajući o sankcijama rekao da je Dodik dobio sankcije jer krši Dejtonski sporazum, a da nisu u pitanju finansijske malverzacije.


,,To meni nije bilo ni potrebno da čujem, ja sam izabran od ovog naroda i dokle god budem biran od ovog naroda, ja ću voditi politike koju mislim da su najbolje za ovaj narod i Republiku Srpsku i u tom pogledu ću usaglašavati i neke stavove na nivou BiH, za koje ja mislim da mogu da budu od koristi za sve. Ja nikada nisam tražio da se donose mjere koje su protiv Bošnjaka ili Hrvata, kao što to sada traži Džaferović, a pogotovo Komšić koji je ostrašćen da samo neke probleme pravi’’, rekao je Dodik.


Sjedinjenim američkim državama je poručio neka vrše sankcije kako god hoće.


,,Zato što oni meni prijete sankcijama mi ovdje treba da damo Republiku Srpsku, e neće je dobiti. Imaju neki iz opozciije koji su možda spremni da to urade, ja nisam spreman. Ja sam spreman da ostanem na politikama jačanja autonomije Republike Srpske i što veće njene samostalnosti u okviru BiH, ukoliko to nije moguće slijedi razgovor o mirnom razdruživanju u BiH i stvaranje nezavisne države koja se zove Republika Srpska, sa pravom da se integriše, odnosno, da napravi sporazume sa drugim u regionu. To je legalno, legitimno i ne vrijeđa nikoga’’, jasan je Dodik.


Rekao je da Srpskoj po Dejtonu pripada mnogo više nego što joj se danas daje, te je istakao da Srpska ne bježi od saradnje sa SAD.


Govoreći o spoljnim politikama, Dodik je rekao da je po tom pitanju stav jasan.


,,Naše politike su Evropske integracije da, ali NATO integracije ne. I svi oni koji stalno tumače neku drugačiju priču, ja ih samo upućujem u same zaključke NATO-a koji su bili nedavno sa njihovog samita, gdje govore o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom, dakle, saradnja, a ne integracije’’, precizirao je Dodik.


Izvor: Srpska Info