top of page

Dodik: Ponosan sam što je Dan Republike proslavljen dostojanstveno


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dan Republike Srpske proslavljen dostojanstveno na radost svih njenih stanovnika, te da je na površinu izbacio sve one sa kojima se Srpska svakodnevno bori po različitim pitanjima.



- Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što smo i ove godine Dan Republike proslavili na dostojanstven način, onako kako se slave rođendani onih koje volimo. Bilo je svečano u svim krajevima Republike Srpske, čime smo pokazali i sabornost u proslavljanju tog važnog i velikog datuma u našoj istoriji - istakao je Dodik u intervjuu za Srnu.


Na pitanje da prokomentariše razne optužbe i uvrede povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike, Dodik je rekao da su se neki oko nas radovali, neki prigovarali, neki drugi nastavili da falsifikuju našu istoriju.


- Tih dana nisam htio da odgovaram na uvrede, prijetnje i različite kvalifikacije da ne bih kvario program proslave Dana Republike, a dobro sam zapamtio i lijepe i ružne riječi koje su nam upućivane i prije samog praznika i tokom manifestacije, a vidim da se duhovi ne smiruju ni nakon što je vatrometom u noći, 9. januara, okončan zvanični dio obilježavanja Dana Republike, za koji čujem da je, bar po pisanju sarajevskih portala, podsjetio Sarajlije na rat. Da nije komično bilo bi tragično. Kamo lijepe sreće da smo četiri godine jedni druge plašili vatrometima - istakao je predsjednik Republike Srpske.


Kada je riječ o ponašanju zapadnog dijela međunarodne zajednice, Dodik je rekao da je to bilo očekivano - prijetnje, pozivanje na ustavnost, osude.


Dodik je naglasio da oni, koji su stotine puta pregazili Ustav BiH, ovdje se ponašali kao domaći politički akteri, i još se ponašaju tako, nekoga pozivaju na Ustav. "Komedija i to u više činova", ocijenio je Dodik.


Što se tiče optužbi i uvreda koje dolaze iz Sarajeva, predsjednik Srpske je istakao da iz političkog Sarajeva dolazi ista mantra.


- Kako su samo zaboravili da su i Bošnjaci i Hrvati godinama dolazili na Dan Republike Srpske i nije im smetalo što je to 9. januar. Nije im smetalo ni što imamo svoj Dan. Šta se desilo u međuvremenu? Ko im je rekao: 'E, od danas to treba da vam smeta?' Zašto su se nakon više od 20 godina obilježavanja Dana Republike Srpske sjetili da je to dan koji vrijeđa nesrbe? Zašto su onda sve godine dolazili na našu proslavu? Јasno je šta je na sceni, jasno je i nama, ali i običnim građanima u Federaciji BiH - naglasio je Dodik.


On je rekao da je, koliko je vidio, najviše bure diglo odlikovanje dodijeljeno predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.


- Zbog tog odlikovanja digla se takva prašina koja nije ništa drugo nego nastavak antiruske histerije koja je na sceni u zapadnom dijelu međunarodne zajednice. Јa ne želim da budem dio te histerije, ne želim da Republika Srpska ni BiH budu dio tog antiruskog ludila koje je zavladalo dijelom svijeta. BiH nema nijedan razlog da upre prstom u Rusku Federaciju. Ona je najdosljedniji i najpošteniji garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ruska Federacija nikada nije osporila teritorijalni integritet BiH, nikada nije sprovela nijednu političku niti ekonomsku akciju protiv BiH, ni Republike Srpske. Zašto bi onda iko u BiH bio janjičar tuđih vojski? - ukazao je Dodik.


On je upitao čiji rat mi treba da vodimo, čak i kada slavimo svoje rođendane. "Јa neću da budem dio te priče, a ne sporim drugima u svijetu da se svrstavaju kako god žele", poručio je Dodik.


On je ukazao da je predsjednik Ruske Federacije zaslužio da mu svake godine uručimo orden, i u tome nema dnevne politike.


- Orden koji mu je dodijeljen ima veze samo i isključivo sa njegovim odnosom prema Republici Srpskoj. Stotinu puta sam rekao da se mi nećemo svrstavati u sukobu koji traje između Rusa i Ukrajinaca, pa ni orden koji mu je dodijeljen nema nikakve veze s tim - pojasnio je predsjednik Srpske u intervjuu Srni.


Dodik je podsjetio da je Putinova politika prema Republici Srpskoj kontinuitet, te da on taj kontinuitet poštuje.


- Svi koji danas od ruskog predsjednika prave strašilo, napravili su mnogo više sporazuma i poslova sa njim nego ja ili Republika Srpska. Ko zna i danas, u eri anturuske histerije ko sa njim tajno pregovara. Zato je licemjerno optuživati mene ili Republiku Srpsku za otvorenu zahvalnost za ukazano poštovanje i prijateljstvo koje smo dobili od predsjednika Putina. U mojoj prirodi nije licemjerje. Veliki Dučić reče "podli pazar svršiše u mraku". Vidjećemo za par godina ko je u mraku završavao poslove, a mi smo na svjetlu dana odužili dug prema onome ko nam je ukazivao poštovanje i prijateljstvo godinama. I mi ne tražimo da drugi dio BiH aplaudira našoj odluci, jer to i jeste naša, a ne zajednička odluka. Da se Federacija odlučila na isti način ponijeti prema na primjer predsjedniku Turske, koji je, svi znamo, i javno i tajno podržavao Bošnjake, ja ne bih ništa rekao. Čudnije bi mi bilo da su oni na tu podršku zaboravili - istakao je Dodik.


Govoreći o reagovanju ambasadora Ukrajine u vezi sa dodjeljivanjem ordena predjsedniku Ruske Federacije, Dodik je rekao da je to uličarski riječnik i da bi njemu po svim pravilima diplomatske službe trebalo biti zabranjeno da ulazi u BiH.


- Ali, svi znamo kakva je konstelacija odnosa u BiH i da takvu odluku Republika Srpska sama ne može donijeti. Nije dobro došao u Republiku Srpsku, i to je ono što možemo - rekao je Dodik.


On je naveo i da je primijetio da su se probudili i lažni istoričari i kvazi analitičari čije analize otpilike idu do toga da prognoziraju da će sutra svanuti novi dan.


- Kralj Stefan Tvrtko Kotromanić je potomak Nemanjića, kralj koji je pjevao tom istom Svetom Stefanu, koji se slavi 9. januara u hrišćanskom svijetu. Čak je i to malo istorijsko podsjećanje bilo razlog za lavinu mržnje, uvreda i istorijskih gluposti koje su prosuli nekompetentni istoričari, koji nisu zavirili ni u jedan arhiv tokom svog bavljenja naukom. I ta epizoda oko kralja Stefana Tvrtka svjedoči da političko, medijsko i naučno Sarajevo nije sklono samo da falsifikuje istoriju iz devedesteih godina, već i onu mnogo stariju, samo ne bi li dokazali ono što se dokazati ne može - istakao je Dodik.


Sve u svemu, konstatovao je predsjednik Republike Srpske u intervjuu Srni, Dan Republike Srpske proslavljen je dostojanstveno na radost svih njenih stanovnika.


- Na površinu je izbacio sve one sa kojima se svakodnevno borimo po različitim pitanjima. Za nas ništa novo i ništa čudno - zaključio je Dodik.

bottom of page