top of page

Dodik položio vijenac na spomenik poginulim srpskim borcima (VIDEO)

Selo Čitluk kod Kozarske Dubice uskoro će dobiti novi asfalt i vodovod, koji će, osim mještanima, od velike koristi biti i brojnim farmerima iz ovog kraja, istakao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.




Selo Čitluk kod Kozarske Dubice uskoro će dobiti novi asfalt i vodovod, koji će, osim mještanima, od velike koristi biti i brojnim farmerima iz ovog kraja, istakao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je u ovom mjestu posjetio i Hram Svete Petke, za čiju obnovu je 2018. poginulim borcima Vojske Republike Srpske.


Selo Čitluk kod Kozarske Dubice poznato je po stočarstvu, a većina od 300 stanovnika ovog mjesta bavi se proizvodnjom mlijeka. Danas je ovdje pet farmi sa oko 500 grla stoke. Jedan od najvećih problema mještanima i farmerima predstavljali su dotrajali, makadamski putevi. U Čitluku je proteklih godina asfaltirano oko 6 i po kilometara puteva.


- Na inicijativu predsjednika, Milorada Dodika, krajem 2018. godine urađen je asfaltni prilaz, odnosno put do moje farme što je uveliko olakšalo ukupno poslavanje farme - rekao je poljoprivredni proizvođač iz Čitluka Dragoslav Zogadija.


Ulaganja u ovom mjestu biće nastavljena. Tokom ljeta biće asfaltirano još četiri kilometra puta od Čitluka ka Kostajnici, a mjesto će dobiti i kvalitetno vodosnabdijevanje, najavio je srpski član predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.- Do jeseni smo rekli da će to biti gotovo. Neophodno je obezbijediti oko milion maraka, a ova sredstva od Srbije koja smo obezbijedili u dogovoru za Dubicu i Kostajnicu svakako će dobro poslužiti da se riješe ova dva problema, put i voda u ovom kraju - dodao je Dodik.


Dodik je posjetio i obnovljenu crkvu Svete Petke, čije osveštanje će uskoro biti obavljeno. Ovaj hram, sagrađen 1907. godine, jedan je od simbola Čitluka.


- Mi smo ovu crkvu oteli od rušenja i zemljotresa koji je bio pretkodne godine. Do prozora su skinuti zidovi, krov, zvonik, okolo smo sanirali temelje. Uradili smo maksimalno - naveo je paroh kostajnički protojerej Petar Makarić.


Čitluk je stradalnički kraj. U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život je izgubilo devet mještana ovog sela. Na obnovaljeno spomen-obilježje stradalim Čitlučanima položen je vijenac.



Izvor: RTRS

bottom of page