Dodik: Politički motivisan proces

Priča sa mojim kreditom u Pavlović banci, već petnaest godina pojavljuje se izbornoj godini i svima je jasno da se radi o politički motivisanom procesu. To je danas u BH Tužilaštvu rekao srpski član Predsjedništva BiH, dostavljajući svu dokumentaciju o podizanju kredita iz 2007. i 2008. Na taj način je, kaže, otklonio sve sumnje koje traju od početka procesa.


"Moja prva rečenica na iskazu bila je da je ovo politički proces i da on ima za cilj da on u izbornoj godini postigne neke izborne rezultate i da sam negirao sve te njihove, odnosno kroz dokumentaciju dokazao", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dokazima koje je predočio Tužilaštvu, Dodik je, kaže njegov pravni savjetnik, oborio sve sumnje.


"Nakon današnje izjave i dokaza koji su predočeni, zaista mislim da je svaka moguća sumnja otišla u paran parčad", rekao je Milan Tegeltija, pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Da je bilo dokaza, do sada bi slučaj bio sudski procesuiran ali mnogima, tvrdi Dodik, treba proces bez pravnog epiloga. Ništa se ne dešava slučajno, pa ni to da se i opozicija iz Republike Srpske uhvatila pod ruku sa SDA kako bi, tvrdi, medijski rušili SNSD i njega.

"Opozicioni prvak, neću sad reći, kad bude vrijeme, obavijestio me je da je bio on i Šarović kod Bakira Izetbegovića u centrali SDA, da je Bakir izvadio novac da da njima i da oni prave portale po Srbiji i Crnoj Gori da ruše Milorada Dodika i njegovu vlast, vidimo mi nešto od toga", rekao je Dodik.

Kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji, to se neće desiti, jer za to nikada neću glasati, kaže Dodik, iako Bošnjaci povlače tu neku priču o sankcijama iz 2014.godine kada je postojala samo izjava o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Zna, kaže, da stranci pokušavaju da izdejstvuju sankcije preko Šefika Džaferovića, ali vršeći pritisak i na njega lično.


"Ne prihvatam, možete me skloniti, mođete raditi sve ovo što ste činili i najavljujete ovo vrijeme i NATO-a, ovih sudskih procesa, pa ne znam ni ja šta već ne rade protiv Milorada Dodika, niste me umorili, samo ste mi dali još veću snagu", rekao je Dodik.

Što se tiče BHRT-a i gašenja tog medija zbog dugova, Dodik kaže da je spreman za razgovor, ali pod uslovima da se Srbi ne progone i ne otpuštaju. Daće saglasnost za dodjelu novčanih sredstava Savjeta ministara.


"U međuvremenu će Savjet ministara odbriti za sve javne emitere u Federaciji i Republici Srpskoj određeni iznos, ali to ne rješava problem, to je trenutno da mogu da se isplate plate radnicima", rekao je Dodik.

Govoreći o izradi monografije MIP-a koju je najavila Bisera Turković, Dodik kaže da je to zloupotreba položaja i da ne bi bila legitimna bez saglasnosti Predsjedništva.