top of page

Dodik: Podžićevo nezakonito ponašanje pokazuje da srpska prava neće biti uvažena

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je za Srbe bilo važno da na ovim prostorima bude održana zajednička vojna vježba Oružanih snaga i Vojske Srbije, ali da neodgovorno i nezakonito ponašanje ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića apsolutno jasno pokazuje da nijedno srpsko pravo i interes neće biti uvaženi.


,,I zato je projekat `samostalna Republika Srpska u dejtonskoj BiH` prilagođen onome što jeste dejtonska odgovornost za nas ponuda i nemojte dozvoliti, sad kažem ovima u Sarajevu i međunarodnoj zajednici, da sa te krilatice ili projekta `samostalna Republika Srpska u dejtonskoj BiH` otpadne ono `u dejtonskoj BiH` i ostane samo prvi dio teksta. To neće zavisiti od nas nego od nekih drugih", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da Podžićeva odluka da zabrani, odnosno odgodi vojnu vježbu na Manjači, u suštini predstavlja potpuno odgađanje.

,,Živite u zemlji u kojoj piše da ministar odbrane može donijeti odluku samo ako u toj odluci učestvuju i dva zamjenika i da on ne može da je donese unilateralno", kaže Dodik.

Navodeći da je ova odluka formalno-pravno nevažeća, Dodik je podsjetio da i u Ustavu BiH piše da se odbranom isključivo bavi Predsjedništvo BiH.

,,Predsjedništvo je donijelo odluku o održavanju, a ministar nije mogao sam da to odgodi. To je moglo Predsjedništvo i to su mogla, uz saglasnost Predsjedništva, učiniti ova trojica u Ministarstvu odbrane. Sada se postavlja se pitanje da li mi da živimo u zemlji u kojoj se tako krše propisi. Ali, ignorisanje činjenice da je jedan ministar to učinio svakako nas dovodi u poziciju da moramo mi da objašnjavamo, a ne on", rekao je Dodik.

On je istakao da je zato ispravno to što je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pokrenuo pitanje Podžićevog opoziva.

,,BiH nema ništa. Narodski rečeno ponašaju se po onom sistemu `puj pike ne važi` i Podžić i /ministar inostranih poslova u Savjetu ministara/ Bisera Turković. Srpski ministri obavljaju svoje dužnosti i apsolutno se pridržavaju procedura i zakona. Niste mogli da čujete nijednu priču te vrste. Šta mislite ako ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac počne da primjenjuje samo po sebi i potpisuje odluke kao što to čini Podžić", upitao je Dodik.

On je rekao da opozicija u Republici Srpskoj, nažalost, nije uopšte reagovala na tu priču o Podžiću, ali je veoma burno reagovala kada su Amerikanci prije nekoliko dana ili mjeseci ovdje imali štabnu vježbu, a to znači u kancelarijama, a ovo je trebalo da bude terenska vježba.

,,Kada je došlo do toga da su oni zatražili da imaju zajedničku vježbu Amerikanci i Oružane snage BiH ja sam bio sam spreman da glasam samo pod uslovom da se dozvoli Srbiji da ima tu vježbu. I to je dio tog paketa", objasnio je Dodik.

On je podsjetio da je opozicija napadala "ovu priču sa Amerikancima" i upitao zašto sada ne napadaju Podžića što je odgodio vježbu.

,,Nažalost, oni misle da neko drugi ima tu neku vrstu privilegije, da ću ja ili neko sličan imati tu neke poene ili ću nešto profitirati. Naravno to nije tako", poručio je Dodik.


AMERIKA PRIJETNJAMA OVDJE POKUŠAVA DA REGULIŠE STVARI


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je dao odgovor specijalnom izaslaniku američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabrijelu Eksobaru povodom njegovih prijetnji i upitao da li je jedna Amerika spala na silu da samo prijetnjama ovdje nešto reguliše.


,,Vidjeli smo kako to izgleda u Avganistanu i nemamo mi razloga da vjerujemo u njihovu snagu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da su obično ti argogantni i moćni uvijek usmjereni na male i nejake kako bi pokazivali svoju jačinu.

,,Moram im reći da su ovdje baš naišli na neku ekipu koja ne drži do njihovih sankcija, pa ja neću da kažem ono što sam rekao Eskobaru, a na vrh mi je jezika da to kažem", rekao je Dodik.

bottom of page