top of page

Dodik: Podrška za donošenje Zakona o nepokretnoj imovini

Podržavam Narodnu skupštinu u donošenju Zakona o nepokretnoj imovini jer Srpska nema namjeru da imovinu dijeli sa BiH, poručio je predsjednik Srpske. Ovu reakciju Milorada Dodika izazvala je najava Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ako Narodna skupština usvoji zakon o nepokretnoj imovini.


foto: ATV


Dodik je na tviteru podsjetio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom.


"Nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš", kaže Dodik.


Srpska ima pravo da štiti svoju nepokretnu imovinu, kaže Željka Cvijanović. Za ATV poručuje da nema odustajanja.


"Neće se ni Narodan skupština umoriti od toga, koliko god se neko neće umoriti da podnosi apelacije , neće se ni narodan skupština umoriti od toga ili smoriti time da dostavlja i pravi zakone kojim će zaštiti svoje ustavno pravo koje se odnosi na svoju nepokretnu imovinu. Prema tome, dug je put", kaže srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.


Svako neka radi svoje i onako kako misli, Mi iz Republike Srpske ćemo biti istrajni u očuvanju naših prava i teritorije, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske.


"Jer je Dejtonski mirovni sproazum i Ustav rekao da sva imovina koja se nalazi na prostoru Republike Srpske, pripada entitetu Republika Srpska i mi se samo ponašamo u skladu sa tim. Evo ovih 30 godina i ne znam šta se promijenilo u psoljednjih godinu ili dvije dana , koliko ja znam nije bilo promjene ustava biH, nije bilo ni promjene ustava entiteta", kaže premijer Srpske Radovan Višković.


Imovina koja je neophodna za funkcionisanje zajedničkih institucija na nivou BiH može biti predmet dogovora, ali da neko drugi odlučuje o našoj zemlji, vodi, šumama, to nećemo dozvoliti, poručuje Višković. Prijedlog Zakona o nepokrentoj imovini, po hitnom postupku, na dnevnom redu je sjednice Parlamenta Srpske koja je danas počela u Banjaluci.

bottom of page