Dodik pisao zvaničnicima EU i zapadnog Balkana: Komšić na Samitu istupa lično

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, premijeru Slovenije Janezi Janši u kojem je, povodom Samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja, ukazao da BiH nije donijela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i činjenicu da će se usvajati platforma o kojoj niko u BiH nije zauzeo stav, Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopšte nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

,,U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH", poručio je Dodik i podsjetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.


S obzirom na činjenicu da je predsjedavajući Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit iako nisu sprovodeni neophodni zakonski uslovi predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, Dodik je pojasnio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsjedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaktera potrebno je sazvati sjednicu Predsjedništva BiH da bi se konsenzusom donijela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.


,,Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se", istakao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH je u pismu Fon der Lajen i Mišelu naglasio da je vjerovao da je razumjela i shvatila kako funkcioniše Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidim da to sve nije tako, te da još vjeruje da je loše savjetovana kada je na prestojeći Samit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšića.


,,Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju'', podržavaju samo raspad.


Nažalost, svjedoci smo situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH", konstatovao je Dodik.


On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.


,,Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja", naglasio je Dodik.


On je u pismu Mišelu ukazao da delegacija koja će prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojem nivou.


Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je Mišela da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice.


U pismu Janši, srpski član Predsjedništva je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada Komšić ne traži odluku Predsjedništva BiH koja je neophodna za učešće u ime BiH.


,,Uvaženi predsjedniče Vlade, ovo se dešava u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice", istakao je Dodik i izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pažnju na nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma.


Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.