top of page

Dodik: Petrič će jednom odgovarati za kršenje međunarodnih sporazuma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič kršio međunarodne sporazume, što je krivično djelo i da prestupnik poput njega ne bi trebalo da drži lekciju bilo kome.Povodom Petričeve izjave da su svi za to da Zajednica srpskih opština na Kosovu bude udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast i koja nije vrsta Republike Srpske sa kojom imaju "loše iskustvo", Dodik je rekao da Srpska ima užasno iskustvo sa Petričem, koji je kako onda tako i sada u funkciji poništavanja srpskih nacionalnih interesa.


"Žao mi je što njegova sjećanja na Republiku Srpsku nisu traumatičnija od ovih koje opisuje, jer takav međunarodni nasilnik nije bolje ni zaslužio. Sugerisanje kom taboru bi trebalo da se povinuje Srbija i region Balkana je refleks kolonijalnog upravnika koji ovaj region i pristup njemu vidi kroz ono šta je radio u BiH kao visoki predstavnik", rekao je Dodik.


Dodik je istakao da je Petrič pionir ozbiljne devastacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenja Ustava BiH i ozbiljnog pravnog nasilja zbog koga će jednom odgovarati.


"Kršenje međunarodnih sporazuma je krivično djelo i prestupnici poput Petriča ne bi trebalo da drže lekcije bilo kome. Što se tiče Zajednice srpskih opština to nije udruženje građana kako Petrič sugeriše.


Prema Briselskom sporatumu, Zajednica srpskih opština po funkcionalnosti mora da odražava interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Dodik.

Comentários


bottom of page