Dodik: Parlament Srpske odražava značajan stepen političkog jedinstva


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske posvećena prevashodno donošenju nekoliko zakonskih propisa, ali da ona odražava značajan stepen političkog jedinstva, izgrađenog na temu nametnutih zakona visokog predstavnika kojim je prekršio međunarodno pravo.Dodik je prije početka posebne sjednice parlamenta Srpske u Banjaluci rekao novinarima da pozdravlja činjenicu da su nametnuta rješenja okupila sve političke partije iz Srpske.


"Visoki predstavnik na to nema pravo. Kao što mogu da vidim, i ovaj koji se predstavlja kao novi visoki predstavnik isto namjerava tako nešto da učini", rekao je Dodik.


On je naglasio da je visoki predstavnik prekršio međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH, jer nikada nije imao pravo da nameće zakone.


"Bonska ovlaštenja na koja se oni pozivaju nisu nikada data visokom predstavniku da nameće zakone, sve je to blefiranje", rekao je Dodik.


U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani prijedlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika.


Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nadavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


Posebna sjednica Narodne skupštine zatvorena je za javnost.