Dodik: Opozicija zloupotrebljava Vučićevu zabrinutost za dešavanja u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da opozicija u Republici Srpskoj pokušava da zloupotrijebi zabrinutost i interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za dešavanja u BiH.Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da opozicija različito interpretira razgovor sa Vučićem, te da bi bilo dobro da još jednom pročitaju zajedničku izjavu.


"Pokušavaju da pripišu ili napreve atmosferu da je sve to nešto gotovo ili definitivno urađeno. U narednim danima treba o tom pitanju razgovarati, jer nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli", naglasio je Dodik.


Prema njegovim riječima, treba se referirati oko toga, ali nisu otklonjeni razlozi koji su doveli do toga da srpski predstavnici ne učestvuju u odlučivanju u zajedničkim organima.


"S druge strane, ponoviću član Četiri zaključaka Narodne skupštine koji kaže da naši predstavnici mogu da učestvuju u onome što je u interesu Republike Srpske", naveo je Dodik i dodao da je učestvovao na svim sjednicama Predsjedništva.


Što se tiče Savjeta ministara, Dodik je rekao da je isto postupano, navodeći kao primjer odluku o privremenom finansiranju.


"Ali, želja opozicije je da se vrate u zajedničke institucije, a da se neko drugi okrivi za to. Oni imaju kapacitet da to i urade, mogu zajedno sa Adilom Osmanovićem da imaju pet glasova za odlučivanje u Predstavničkom domu. Što se nas tiče, mi ćemo razmatrati razloge i uslove zašto ne učestvujemo", naglasio je Dodik.


On je dodao da će o ovom pitanju pokušati da razgovaraju i sa opozicijom u Republici Srpskoj i da vide na koji način mogu to pitanje da postave na dnevni red.


"Sve ostrašćene izjave koje dolaze od opozicije su usmjerene ka tome da bi se pojačao pritisak na Republiku Srpsku, da bi se odagnali ratno-huškački pozivi mnogih faktora iz FBiH koji smatraju da je vrijeme da se obračunaju sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom. Tu imaju zajednički interes", istakao je Dodik.


Dodik je naveo da je tu i Kristijan Šmit, te da postoji anormalna situacija da građanin druge zemlje dolazi u BiH, lažno se predstavlja visokim predstavnikom i pokušava da drži lekcije svima.


"Kad god on progovori moram da kažem da je on lažan, da nije imenovan od Savjeta bezbjednosti UN, da samo to daje legitimitet, a ne njegov izgled, porijeklo...", rekao je Dodik.


Prema Dodikovim riječima, oni koji su poslali Šmita smatraju da u BiH žive ludaci čim mogu da pošalju nekog tako neartikulisanog, koji ovdje govori kako ima dobre namjere, a u suštini nema lagitimitet.


"Iz tog razloga ću se uvijek baviti s njim. Niko iz Republike Srpske neće razgovarati s njim u funkciji visokog predstavnika jer on to nije", naveo je Dodik.


Dodik je rekao da je Šmit polupao lončiće, te da je velika sramota za NJemačku što stoji iza takvog luzera, kojem je najvažnije da se Milorad Dodik isključi iz politike.