top of page

Dodik: Ojačati integraciju srpskog nacionalnog bića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbi treba da budu okupljeni i da se mora ojačati integracija srpskog nacionalnog identiteta.



Dodik je rekao da primarnu ulogu u tome ima Srbija, ali ni da Republika Srpska nije bez potencijala.


- Srbi treba da budu okupljeni. Moramo biti okupljeni oko naših država, Srbije i Republike Srpske, oko naših vrijednosti. Mi smo Srbi, pripadamo jednom nacionalnom korupusu i želimo da nas tako poštuju - rekao je Dodik za Televiziju Mađarske.


Dodik smatra da Srbi moraju da se bave isključivo svojim interesima, da odbace podaništvo bilo kojoj strani i da pokušaju etablirati svoj nacionalni interes na način da kažu da su najveći stradalnici u Evropi u prošlom vijeku.


- Ovaj vijek bi mogli da proglasimo vijekom naše integracije, da Republika Srpska i Srbija bez oklijevanja kažu da žele da budu ujedinjene i da je to nešto što tražimo od svijeta da nam legalizuje. Mi tu ideju moramo da etabliramo do mjere da će u dogledno vrijeme postati sasvim realna, ostvariva i potrebna - rekao je Dodik.


Dodik je dodao da se pri tome treba držati snažnih prijatelja kao što je Mađaraska, a smatra i da će integracija u ekonomskom smislu biti dominantna, navodeći da će to u budućnosti biti na subregionalnom niovu, a ne na evropskom.


- Mi smo na stalnoj straži, isključimo se borimo za naša prava, koja su poznata, priznata. Hoćemo da priznate našu naciju, vjeru, Crkvu, jezik, pismo, Republiku Srpski i teritoriju i da smo tu suvereni - rekao je Dodik.


Dodik je zahalan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu za razumijevanje koje pokazuje i za pomoć koju je Mađarska pružala u vrijeme pandemije, a podsjetio je i na neke nove projekte koji se odnose na poljoprivredu.


Dodik vjeruje u ono što Orban čini da zaštiti Mađarsku u smislu energetske stabilnosti i što nije olako prihvatio da bude pratilac raznih akcije koje su išle za tim da se uvedu sankcije Rusiji, a ugrozi energetska stabilnost.


On je dodao da vode identičnu politiku i kada je riječ o migrantima, istakavši da Republika Srpska nije prihvatila da bude parking za migrante.


- Nismo dozvoljavali da se zadržavaju u Republici Srpskoj, otišli su u regiju Bihać i vidimo da jedan broj ostaje i to je ono čega se plašimo i ne želimo da nam se to desi - naglasio je Dodik.


Јačanje saradnje Mađarske, Republike Srpske i Srbije, kaže Dodik, može da doprinese stabilnosti, te je ocijenio da je sjajna Orbanova ideja o okupljanju i zajedničkom rješavanju problema, da se formalizuje energetska solidarna zajednica.


Dodik je podsjetio da Srpska namjerava da gradi gasovod i dvije elektrane na gas što je dogovoreno sa "Gaspromom", ali je to malo zaustavila trenutna situacija, kao i situacija u BiH.


- Vrijeme da se otvore svi putevi saradnje - rekao je Dodik i dodao da je impresioniran načinom na koji je srpska zajednica u Mađarskoj organizovana.


On je dodao i da su stavovi mađarske Vlade u vezi sa Ukrajinom takođe prihvatljivi, navodeći da je to rat koji niko nije želio i nije trebalo da se desi.


Govoreći o BiH, njenom uređenju, Dodik je rekao je BiH ne bi živjela da nema Amerike, EU, a da je Republika Srpska danas stabilna i pokazuje da može sama da funkcioniše.


- Mi smo veliki gubitnici što se nalazimo u BiH, ona je nama omča oko vrata - rekao je Dodik i dodao da se zalaže za ustavnu BiH.


Budućnost BiH ne vidi, ali smatra da bi, ako bi se vratila na Ustav, bila složena državna zajednica i služila entitetima i narodima, što je jedino smisleno.


Dodik vjeruje da će doći vrijeme kada će Republika Srpska u određenom kontekstu moći da proglasi nezavisnost.

bottom of page