Dodik odgovorio na optužbe: Šarović, Borenović i Crnadak pokazali da ne postoji nacionalni interes

Mirko Šarović, Branislav Borenović i Igor Crnadak ne propuštaju priliku da pokažu da ne vole Republiku Srpsku i da za njih ne postoji nacionalni interes. Tako je na optužbe ovog opozicionog trojca, da nije trebalo da napusti jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH, odgovorio Milorad Dodik.,,Više se tu radi o nekoj mržnji prema nama, prema meni nego što je to odmjeren politički stav. Bar bi Šarović koji je bio član Predsjedništva trebalo da zna kako to funkcioniše. Ali ja tu vidim podaništvo. Ako ste spremni da kažete da se uspostavi nova praksa na štetu Srba, Republike Srpske, u ovom pogledu, onda ste učinili jednu ozbiljnu nacionalnu izdaju", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


Dodik je sjednicu napustio zato što druga dva člana nisu željeli da uvaže stav Republike Srpske o dešavanajima u Ukrajini. Ono što su juče radili lideri PDP-a i SDS-a, danas su nastavili drugi funkcioneri partija.

,,Ta tri člana Predsjedništva od kako je došao ovaj saziv, ne funkcioništu. Apsolutno ništa ne mogu da dogovore. Svako vuče na svoju stranu, i sve što rade rade isključivo iz interesa svojih političkih partija pokušavajući da se dodvore svojim biračima. Tako da, ja nemam drugi komentar osim toga", kaže Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

,,Član Predsjedništva iz Republike Srpske je trebao biti na sjednici i zauzimati stav ispred Republiek Srpske onakav kakav Republika Srpska zagovara pogotovo što sam negdje pročitao da je on imao saglasnost predsjednika Republike da ode na tu sjednicu. Vjerovatno su oni imali stavove, trebao je te stavove zastupati", kazao je Nedeljko Glamočak, član Predsjedništva SDS-a.

Republika Srpska želi neutralan stav prema dešavanjima između Rusije i Ukrajine. To su zanemarili ostali članovi Predsjedništva BiH.

,,Ono što bi eventualno odlučio ili odlučivali druga dva člana Predsjedništva nije relevenatno za Republiku Srpsku. Prema tome, jasno je da su to najobičnije političke igre da mi iz tog filma trebamo izaći. Ne treba zloupotrebljavati ni ovu sadašnju atmosferu i sadašnje stanje", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Milorad Dodik juče je tražio da Predsjedništvo donese nove zaključke o dešavanjima u Ukrajini. Šefik Džaferović i Željko Komšić to su odbili. Pozvali su se na stare zaključke iz 2014. godine koji pozivaju na mir uz podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.


Iza njih i danas stoji srpski član Predsjedništva, ali poručuje da situacija više nisu ista. BiH je sinoć u UN-u, bez saglasnosti Srpske glasala za rezoluciju u kojoj piše da se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.