Dodik: Odbačena preambula dokumenta koja se odnosi na stanje u Ukrajini

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da on i lideri SP Petar Đokić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nisu prihvatili preambulu dokumenta predočenog na početku sastanka u Briselu da će se BiH pridružiti rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN koja je utvrdila "agresiju na Ukrajinu"."To je bilo jedno od težih pitanja i nas trojica smo se usaglasili da to nećemo da prihvatimo. Referirali smo se tako da Republika Srpska traži da se održi rasprava i donese odluka o stavu BiH o ukrajinskoj krizi i nikakve obaveze nisu preuzete", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.


Povodom jučerašnjeg sastanka u Briselu lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Dodik je naveo da je u prvim dijelovima sporazuma bila i veoma konfuzna priča o BiH, koja bi značila da se sudbina BiH stavi u ruke nepostojećem visokom predstavniku.


- Naš zahtjev je bio da se u taj dio stavi ustavna odredba prema kojoj se BiH sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, te tri konstituivna naroda i da se ti narodi navedu - pojasnio je Dodik.


Prema njegovim riječima, lider DF-a Željko Komšić je bio najnervozniji na sastanku, jer je dokument njegov potpuni poraz.


- Znamo da on bježi od priče o konstitutivnosti naroda, a u ovom dokumentu postoji konstitutivnost naroda. Iz prvobitnog dokumenta isključeno je da se na nivou BiH razgovara o imovini, već je rečeno da će se nakon izbora napraviti određena strategija. Naša strategija će se zasnivati na tome da imovina pripada entitetima", poručio je Dodik.