top of page

Dodik: Od velikog značaja prelazak kineske kompanije u Banjaluku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas nakon potpisivanja ugovora o gradnji auto-puta Brčko-Bijeljina da je zahvalan konzorcijumu kineskih kompanija za spremnost da sarađuje sa Srpskom i da je od velikog značaja što će sjedište kompanije preći u Banjaluku.



"Kineski partneri su naši dobri partneri i zato ćemo ostati privrženi saradnji sa kineskim kompanijama. Sjedište njihove kompanije za Evropu biće ovdje sada u Banjaluci i mi ćemo nastaviti saradnju sa ovom kompanijom", rekao je Dodik nakon što je potpisan ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta, ukupne vrijednosti 346 miliona 955 hiljada KM.


Dodik je rekao da Kinezi nemaju politička uslovljavanja u saradnji i da je od velikog značaja prelazak kineske kompanije u Republiku Srpsku.


On je ponovio da je prioritet i namera Srpske da od Banjaluke izgradi auto-put do Bijeljine i Srbije.


"Kao što znate gradnja mosta na Rači i izgradnja dionice autpo-puta od Rače do Bijeljine je definisana i gradi se. Ostalo je da se definiše i ova trasa koju upravo završavamo, definisanje svih poslovnih elemenata naše strane. Stićemo sa te strane do linije Brčko distrikta, a odatle je već ranije dogovorena izgradnja od Vukosavlja do druge strane Brčkog", rekao je Dodik.


On je rekao da je načelni dogovor da Srpska gradi auto-put kroz Brčko distrikt ali da je se još o tome pregovara zbog određenih zahtjeva bošnjačke strane.


"Na ovaj način smo gotovo pokrili čitavu trasu imajući u vidu da je trasa od Johovca do Vukosavlja tenderisana, tender se zatvorio i izabrani su izvođači ali zbog političkih i nekih drugih procedura čekamo da se dođe do konačne odluke", rekao je Dodik.


On je dodao da bi time imali definisanu ovu trasu u cjelini i očekuje da ćemo u narednih četiri do pet godina imati završenu trasu auto-puta na ovim relacijama.


Dodik je podsjetio da dogovorena izgradnja auto-puta od Prijedora do Banjaluke te da se sa kineskim partnerima razgovara da se definiše izgradnja brze ceste od Trebinja do Foče i Višegrada.

Comments


bottom of page