Dodik: Obavijestili smo ambasadore, proglasićemo ništavnim sve zakone visokih predstavnika

Zvaničnici Republike Srpske održali su sastanak sa ambasadorima evropskih zemalja u BiH, nakon kojeg je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio da ih je obavijestio o namjerama Republike Srpske i planovima koje je rukovodstvo krenulo da sprovodi."Imali smo priliku da značajnim zemljama Evropske unije saopštimo naše stavove. Obavješteni smo o načinu kako su neki izbjegli ovaj sastanak, to govori o njima. Onima koji su rekli da lokacija nije adekvatna govori sve. Vjerovatno smo trebali to da uradimo na Baščaršiji i da i tamo dođe rukovodstvo Republike Srpske. Imaćemo sve to u vidu", rekao je Dodik i dodao:

"Zahvalan sam onima koji su tu bili, saopštili smo im da će Republika Srpska nastaviti sa svojim aktivnostima vezano za ustavno ponašanje. Slažemo se sa nepriznatim PIK-om koji je rekao da im je cilj da očuvaju ustavni prodak, i nama je. Nismo protiv teritorijalnog integriteta, mi smo za ustavnu poziciju Republike Srpske i da joj se vrate ustavne nadležnosti".


"U narednih nekoliko dana ćemo biti u prilici da zakažemo sjednicu NSRS da povučemo naše saglasnosti o vojsci, VSTS i reformu fiskalnog sistema i uspostavljanje direkcije za indirektne odnose. Naravno da ćemo propratnim aktovima regulisati stanje u tim oblastima", kaže Dodik.


Proglasićemo ništavnim zakone koje je nametnuo visoki predstavnik, a to je oko 140 zakona, rekao je Dodik, među kojima su zakon o SIPA-i, obavještajnoj službi, itd.

"U tome nema pregovora i razgovora, mogu biti samo informisani oni koje to zanima. Međunarodni faktor je uporno gledao kršenje prava. Ne vjerujemo Evropskoj komisiji kada govori o primjeni prava, jer sve što je radila posljednjih godina je ne podržavanje Ustava i pravno nasilje koje smo gledali ovdje od raznih visokih predstavnika i mirovnih snaga.