Dodik o stanju na Kosovu i Metohiji: Srpska u potpunosti i snažno podržava rukovodstvo Srbije

Jednostrani i neodgovorni potezi ,,premijera'' samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija ugrozili su bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji i Srbija po Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 ima pravo da brani bezbjednost Srba u južnoj pokrajini, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska u potpunosti i snažno podržava rukovodstvo Srbije u naporima da deeskalira situaciju i dijalogom nađe mirno rješenje i tako zaštiti prava srpskog naroda.


Srpski član Predsjedništva BiH je na Tviter profilu napisao da je potpuno jasno da se prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i Srba u Republici Srpskoj, krše pod političkim pritiscima i da međunarodna zajednica i dalje primjenjuje dvostruke standarde kada su Srbi u pitanju.


,,Sve je to isto kao i u prošlosti, ali ono što je različito je da se Srbima više nikad neće desiti ,Oluje' bilo gdje”, poručio je Dodik.


Vlasti samoproglašenog Kosova saopštile su u petak, 29. jula, da od 1. avgusta neće priznavati dokumente izdate u Srbiji, te da će oni koji ih posjeduju dobiti privremene dozvole prilikom dolaska na Kosovo i Metohiju.


U isto vrijeme, vlasti u Prištini planirale su da započnu obaveznu ponovnu registraciju vozila sa registarskim tablicama Srbije, što bi uticalo na Srbe na sjeveru Kosmeta i iz još nekoliko gradova.


Saopštenje je dovelo do tenzija na graničnom prelazu. Srbi su blokirali puteve na sjeveru Kosmeta, što je navelo Prištinu da odgodi uvođenje ograničenja ulaska do 1. septembra.